Nagyvilág

Putyin: Oroszországban reális veszély a terrorizmus

Oroszországban még mindig nagy a terrorizmus veszélye - figyelmeztetett hétfőn Moszkvában a kormány ülésén Vlagyimir Putyin miniszterelnök. Az orosz hírügynökségek idézték a politikust, aki szerint súlyos csapásokat mértek a terroristákra és támogatóikra. Számot kell vetni ugyanakkor azzal, hogy a veszély nem múlt el. Az még mindig nagy - hangsúlyozta a kormányfő.

Az orosz kormány hétfőn tekintette át a terrorizmus elleni küzdelem új szövetségi programját, minthogy a korábbi lejárt. A miniszterelnök szerint dollármilliárdokat kell fordítani a terrorizmus elleni küzdelemre.

Ebben elsőbbséget élvez az állam biztonságának megerősítése, konkrétan minden egyes emberé – mondta Putyin, aki egykor a KGB, a szovjet idők állambiztonsági szervezetének tisztje volt.

A terrorista szervezetek gyakran Oroszország déli részén toboroznak tagokat, ott, ahol Csecsenföld és más kaukázusi köztársaságok helyezkednek el – erősítette meg ez év áprilisában Nyikolaj Patrusev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója.

A biztonsági erőket célzó merényletek is leginkább Oroszország kaukázusi területein gyakoriak, ahol a felkelők még mindig tevékenyek, annak ellenére, hogy hivatalosan véget ért a háború Csecsenföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik