Nagyvilág

Bajban van Gordon Brown

Tovább növekszik a politikailag meggyengült Gordon Brown brit miniszterelnökre nehezedő nyomás.

A kormányzó Munkáspárton belüli ellenfelei most saját „politikai programjuk” előterjesztésére készülnek – jelentette hétfőn a brit média. Brown bírálói ezzel „gyorsítanák fel a Downing Street 10-ből (a kormányfői hivatalból) való eltávolításáért indított kampányt” – írta a The Times című konzervatív napilap.

A BBC arról számolt be, hogy Brown elődjének, a 2007 júniusában távozott Tony Blairnek a hívei heteken belül a nyilvánosság elé akarnak állni a jelenlegi fontos problémák megoldását szolgáló politikai kezdeményezésekkel. Több volt miniszterről van szó, akik bevallottan a Labour-kormányban kialakult „vákuumot” akarják betölteni. Egyúttal a párt arculatát kívánják erősíteni a közvélemény-kutatások szerint egyre népszerűbb konzervatív ellenzékkel szemben.

A BBC neve említése nélkül idézte az egyik minisztert: „Gordon Brownnak már nincs hova hátrálnia”. A The Times szerint Brown belső ellenzéke, amelynek vezéralakjai Charles Clarke volt belügyminiszter és Stephen Byers volt kereskedelmi és ipari miniszter, megbeszélések sorozatát jelentette be hivatalban lévő miniszterekkel és más magas rangú Labour-politikusokkal – ezzel is igyekeznek nyomás alatt tartani a kormányfőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik