Nagyvilág

145 embert tapostak agyon Indiában

Legkevesebb 145 embert, többségükben nőt és gyermeket tapostak agyon vasárnap egy hindu templomnál történt tülekedésben India északi részén - közölte a rendőrség.

Mint egy magas rangú rendőri vezető, Daldzsit Szingh Manhasz bejelentette, a legújabb adatok szerint már 145 halálos áldozat van, közöttük legkevesebb 40 gyerek és 45 nő. A hatóságok szerint legalább 48 a sérültek száma, de ez a szám még tovább nőhet, mert sok sérültet magánklinikákra szállítottak.

Sokan kiabáltak segítségért (Fotó: MTI)

Sokan kiabáltak segítségért (Fotó: MTI)

A szerencsétlenség Himácsal Prades észak-indiai szövetségi állam Bilászpur körzetében, Naina Devi templománál történt, ahol sok tízezer zarándok gyűlt össze egy kilencnapos vallási ünnepre. Mintegy 4 kilométeres sor kígyózott fölfelé a dombtetőn álló templomhoz, amikor kitört a pánik.

Rémület

A rendőrök szerint az okozhatta a rémületet, hogy a heves esőzés miatt több kő meglazult a dombtetőre vezető szűk lépcsős út mentén, és nyolc-tíz darab lehullott. A zarándokok menekülni kezdtek lefelé, közben kidőlt egy út menti vaskorlát.

Az acélszerkezet nem bírta ki a tömeg nyomását, a földre került zarándokokon pedig átgázoltak a többiek.

Szemtanúk elmondása szerint az emberek törött korlátdarabokon és emberi testeken ugráltak át, hogy mentsék magukat. Gyerekek elvesztették anyjuk kezét, és a rémült zarándokok eltaposták őket. “Sok gyermek és asszony kiabált segítségért, és láttam embereket lezuhanni a domboldalon – mondta egy zarándok telefonon a brit hírügynökségnek. – Voltak olyan hírek, hogy nagy szikladarabok esnek lefelé, és futottunk mi is mind, mint a többiek.”

Túl sokan

C. P. Verma, a körzet helyettes rendőrparancsnoka szerint a tülekedés oka az volt, hogy túl sok zarándok akart bejutni egy kis területre. Körülbelül ötvenezer zarándokot vártak az ünnepekre, de vasárnap már sokkal többen voltak. A mentőalakulatok munkáját a nem szűnő eső nehezíti.

Indiában a vallási ünnepek idején nem ritkák a templomok körüli tolongások. Júliusban hatan haltak meg hasonló balesetben egy hindu ünnepen a keleti Orisza államban. 2005 januárjában a Mahárástra állambeli Szátára körzetében, Mumbaitól 300 kilométerrel délre egy hindu zarándoklaton támadt tülekedésben 265-en vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik