Nagyvilág

Amerika óvta Karadzicot 2000-ig?

Az ezredfordulóig a CIA védte a boszniai szerbek vezetőjét. Kardzic ekkor túlságosa aktivizálta magát, ezért az amerikai titkosszolgálat levette róla a kezét – állítja a Blic című szerb lap.

A Blic “jól értesült amerikai titkosszolgálati forrásokra” hivatkozva arról számolt be, hogy a boszniai szerbek egykori vezetője, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással és háborús bűnökkel vádol, 2000-ig élvezte az amerikai védelmet.

Ebben az évben a CIA több telefonbeszélgetését lehallgatva rájött, hogy Karadzic továbbra is személyesen irányítja pártját, a nacionalista SDS-t és annak választási kampányát. Volt egy olyan pártgyűlés akkoriban a kelet-boszniai Bijeljinában, ahol Karadzic személyesen is megjelent, utasításokat adott a párt aktivistáinak és közölte, mely vezetőségi tagokat kell leváltani és kiket kell kinevezni a helyükre.

Az amerikaiakat feldühítette, hogy Karadzic semmibe vette a megállapodást. Úgy döntöttek, leveszik a kezüket róla, beszüntetik “nem hivatalos védelmét”, amely más titkosszolgálatoktól is megóvta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik