Nagyvilág

Nincs megállapodás a romániai magyar pártok között

Megállapodás nélkül zárult pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) közötti egyezkedés arról, hogy közösen induljon a két szervezet az őszi romániai parlamenti választásokon. Az RMDSZ lezártnak tekinti a tárgyalásokat, az MPP még nyitottnak.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: a szövetség kénytelen befejezettnek tekinteni a tárgyalásokat az MPP-vel, mert már második alkalommal próbáltak meg velük nyélbe ütni egy egyezséget, de az utolsó pillanatban ismét visszautasították az RMDSZ megállapodástervezetét. Csütörtökön az RMDSZ két parlamenti helyet ajánlott fel az MPP-nek.

Tőkés Lászlóval keresik az együttműködést

Az RMDSZ elnöke hozzátette: Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke pénteken telefonon egyeztetett Szász Jenővel, az MPP elnökével, ez utóbbi pedig közölte, hogy nem tudják aláírni a megállapodást az RMDSZ-szel.

Markó rámutatott: Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével továbbra is keresik a politikai együttműködés módozatait, hiszen az RMDSZ minél szélesebb körű párbeszédet kíván folytatni.

Szász még tárgyalna

Ezzel szemben Szász Jenő, az MPP elnöke cáfolta, hogy elutasították volna az RMDSZ ajánlatát. Megerősítette, hogy valóban egyeztetett Kelemen Hunorral, de úgy váltak el, hogy még beszélnek. Ezért Szász úgy értelmezi a történteket, hogy “a kérdés nyitva maradt”. Azt hangsúlyozta: elképzelhetőnek tartja azt, hogy az RMDSZ még meggondolja magát, és az együttműködés mellett teszi le a garast. Szász bízik a tárgyalások folytatásában, mert – mint mondta – ez az egyedüli járható út.

Az MPP elnöke pénteken délelőtt egy levelet írt Markóhoz, amelyben kifejti korábbi álláspontját, miszerint a nyári helyhatósági választások eredményeinek tükrében az MPP hat parlamenti helyre lenne jogosult, de ők megelégednének hárommal is. A levélben jelezte, hogy választ várnak ajánlatukra. Szász elmondta: írásban azóta sem kaptak választ, így ők továbbra is várják az RMDSZ írásos álláspontját.

Arra a kérdésre, hogy ha az RMDSZ mégsem gondolja meg magát, hogyan kívánnak részt venni a parlamenti választásokon, Szász elmondta: erről még túl korai nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik