Külföld

Karadzic szerint már megbélyegezték

admin
admin

2008. 08. 01. 15:53

A háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető elképzelhetetlennek nevezte, hogy tisztességes eljárásában legyen része a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT), mert a világ tömegtájékoztató szervei már megbélyegezték háborús bűnösként.

Az NT-hez benyújtott írásos nyilatkozatában Karadzic azzal vádolja Richard Holbrooke-ot, a boszniai háború lezárásával megbízott egykori amerikai főtárgyalót, hogy a halálát akarta: „Mivel nem volt képes teljesíteni az Egyesült Államok nevében vállalt kötelezettségét, áttért a B tervre, Radovan Karadzic likvidálására” – írta a hágai vádlott. Korábbi állításai szerint Holbrooke megállapodott vele röviddel a boszniai háború befejezése után: nem állítják a Nemzetközi Törvényszék elé, ha eltűnik a közéletből.

Az irat szerint Holbrooke “miniszterek és más államférfiak” jelenlétében tett határozott ígéretet erre. A háborús bűnökkel vádolt volt politikus azt is állítja: Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszter javasolta annak idején Biljana Plavsicnak, aki felváltotta Karadzicot a boszniai szerbek elnökének tisztségében, hogy küldjék el az exelnököt Paléból, a boszniai szerbek akkori fővárosából Oroszországba, Görögországba vagy Szerbiába.

Holbrooke több nyilatkozatában vitatta, hogy valaha is megegyezett volna Karadziccsal a boszniai szerb exelnöknek adandó büntetőjogi mentességről. Karadzic már csütörtökön, a hágai törvényszék előtti első megjelenésekor fel akart olvasni egy iratot, feltehetőleg éppen ezt a nyilatkozatot. Alphons Orie elnöklő bíró akkor megakadályozta ebben, mondván, hogy ez nem tárgya az első meghallgatásnak, és felszólította a vádlottat, hogy írásban terjessze be nyilatkozatát a törvényszéknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.