Nagyvilág

Grúz támadás indult Dél-Oszétia ellen

Összehangolt grúz katonai támadás indult péntek este több ponton is a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia ellen; az agresszió miatt Eduard Kokojti déloszét elnök, kemény válaszcsapással fenyegette meg Tbiliszit - jelentették az orosz hírügynökségek.

A határ menti déloszét belügyi állások ellen moszkvai idő szerint este 9 órakor (közép-európai idő szerint 19 óra) indult grúz támadást – amelynek az első jelentések szerint három halálos áldozata és hét sebesültje volt – hivatalos források szerint viszonozzák a déloszét belügyi erők.

Kemény lesz a válasz

“A válaszunk Tbiliszi agresszív cselekményeire nagyon kemény lesz és nagyon érzékeny Grúzia számára – mondta Kokojti az Interfax orosz hírügynökségnek. – Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy csapást mérjünk grúz városokra” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ehhez megvannak az eszközeik.

A grúz támadás néhány órával azután indult, hogy nap közben öt grúz rendőr sebesült meg az alig egy megyényi Dél-Oszétiában egy út menti akna robbanásában, s az incidens nyomán tűzpárbaj robbant ki. A senki által el nem ismert, de Moszkva támogatását élvező köztársaság hatóságai visszautasították Tbiliszinek azt a vádját, hogy ők telepítették volna az aknát.

Egy órával az esti, a határ több pontján mesterlövész fegyverekből nyitott összehangolt tűz után, a déloszét elnök már arról számolt be a kormány hivatalos weboldalán, hogy a grúz hadsereg egy aknavetős szakasza célzott tűz alá vette a “főváros”, Chinvali déli és északi részét. Kokojti a támadásért felelőssé tette ugyanakkor az Egyesült Államokat és Ukrajnát is, amelyek nemrég összesen 160 mesterlövész puskát adtak el Tbiliszinek.

Területfoglaló támadásra számítanak

“A helyzet nagyon kiéleződött” – mondta előzőleg a Grúziától a 90-es évek elején elszakadt, Moszkva támogatását élvező köztársaság belügyminisztere, Mihail Mindzajev az orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva. Mindzajev hozzátette, hogy a déloszét határ mentén jelentős grúz fegyveres erőket vontak össze, ezért Chinvaliban a köztársaság elleni területfoglaló támadásra számítanak, és teljes harckészültségbe helyezték belügyi erőiket.

A déloszét sajtóbizottság vezetője, Irina Gaglojeva néhány perccel korábban telefonon azt közölte, hogy támadás érte a Chinvali északi részén lévő menekültszállást is. A szóvivő szavai szerint az esti grúz támadás első órájában három ember vesztette életét, további heten pedig megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik