Nagyvilág

Eltűnt egy gép a horvát partoknál

Eltűnt a horvát légi irányítás radarjáról pénteken kora délután a Lufthansa német légitársaság egyik pilótakiképző repülőgépe, három emberrel a fedélzetén - közölte a horvát közlekedési tárca. A Hina hírügynökség szerint a rendőrség későbbi pontosítása szerint ketten voltak a gépen, egy horvát oktató és egy olasz pilóta.

A Piper 44 típusú gép valószínűleg a tengerbe zuhant Dugi Otok szigetétől délre, amikor a nyílt tenger felett repült. A zárai (Zadar) rendőrség nagy erőkkel kezdte meg az eltűnt gép utáni kutatást.

A Lufthansa a zárai repülőtéren működteti az Intercockpit nevű pilótaképző cégét, amely a horvát városban kilenc repülőgépet állomásoztat – derül ki a horvát közlekedési tárca közleményéből.

A Slobodna Dalmacija napilap internetes kiadásának értesülése szerint a gép mintegy háromezer méteres magasságból zuhanhatott a tengerbe, Dugi Otok partjaitól hat kilométerre a felszínen szétszóródott papírokat találtak a kutatók. A feltételezések szerint elektronikai hiba vagy egy rosszul sikerült manőver lehetett a tragédia oka.

A Javno hírportál beszámolója szerint a zárai reptéren működő Lufthansa pilótiskola egyike a legbiztonságosabbnak. A kiképző gépek évente 5-6 ezer órát repülnek és szokásos eljárás, hogy szimulációs gyakorlatként egy motorral is.

A Piper 44 Seminole kétmotoros, 180 lóerős és az ultrakönnyű gépek kategóriájába tartozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik