Nagyvilág

Dárfúrban maradhatnak a békefenntartók

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy évvel meghosszabbította csütörtökön az ENSZ és az Afrikai Unió égisze alatt a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban működő közös békefenntartó alakulat (UNAMID) mandátumát.

A testület 14 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött a küldetés meghosszabbításáról. Az egyedüli tartózkodó az Egyesült Államok volt.

A BT elutasította azt a dél-afrikai-líbiai javaslatot, hogy a testület függessze föl az Omar Haszan el-Besir szudáni elnök ellen a Dárfúrban elkövetett bűntettek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) kezdeményezett eljárást. Ehelyett azt foglalták bele a csütörtökön elfogadott határozat szövegébe, hogy a BT “tudomásul veszi” az Afrikai Uniónak a szudáni elnökkel szembeni eljárás miatti aggodalmát.

Washington még ezt is sokallta, ezért tartózkodott. Az ICC főügyésze által el-Besir ellen beterjesztett vádindítvány miatti aggodalom “rossz jelzés” a szudáni elnök felé – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet.

Az UNAMID az év elején kezdte meg működését Dárfúrban, de egyelőre csak kilencezer kéksisakosa van a helyszínen a tervezett 26 ezer helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik