Nagyvilág

Izrael még az idén békét kötne a palesztinokkal

Az izraeli külügyminiszter azt hangoztatta csütörtökön, hogy a belpolitikai bizonytalanság ellenére is törekszik arra, hogy még az idén megszülessen a békeszerződés a palesztinokkal.

Cipi Livni New Yorkban találkozott az ENSZ főtitkárával, és ekkor nyilatkozta, hogy továbbra is igyekeznek megkötni a legfontosabb kérdéseket – a palesztin állam létrehozását, Jeruzsálem státusát és a menekültek hazatérését – hosszú távon rendező szerződést.

A kétségek azért merültek fel, mert a tárgyalások mellett elkötelezett Ehud Olmert miniszterelnök bejelentette a távozását a kormány éléről. Livni, akinek jó esélye van arra, hogy Olmert utódja legyen, felszólította az izraelieket, hogy sorakozzanak fel a pártja, a Kadima mögött Izrael biztonsága és a megbékélés érdekében. A külügyminiszter a Kadima tisztújító választásán, szeptember közepén kerülhet a kormány élére.

Az ellenzék hangadó alakja, Benjámin Netanjahu viszont parlamenti választást látna jobbnak ahelyett, hogy a Kadima belső fóruma döntse el, ki lesz a következő kormányfő. “Ez a kormány az útja végére ért; hagyni kell a népet, hogy maga válassza meg, ki vezesse” – jelentette ki a közszolgálati rádióban csütörtökön.

A palesztinok vezetője, Mahmúd Abbász elnök leszögezte, hogy együtt fog dolgozni Izrael következő miniszterelnökével, bárki legyen az Olmert szeptemberi lemondása után. Abbász izraeli belügynek nevezte Olmert közelgő távozását, amelybe nem avatkozhat bele. A palesztin politikus ugyanakkor hiányolta, hogy nincs áttörés a tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik