Nagyvilág

Halálos ítélet dárfúri felkelőknek Szudánban

Egy szudáni különbíróság halálra ítélt csütörtökön tíz dárfúri lázadót, akik részt vettek a főváros ellen május elején intézett támadásban.

A különbíróságot azért állították fel, hogy ítélkezzen a támadásban elfogottak és a feltételezések szerint velük együttműködők fölött. Kedden már nyolc embert halálra ítéltek. Csütörtökön három fiatalt a fiatalkorúak bírósága elé küldtek tovább.

A Mozgalom az Igazságosságért és az Egyenlőségért (JEM) fegyveresei május 10-én rohamot indítottak a főváros ellen, s csak súlyos harcok árán tudta megállítani őket a hadsereg. Mintegy 220 ember életét vesztette.

A kormányt sokkolta a roham, hiszen a dárfúri felkelők még soha sem hatoltak be az ország szívébe a több száz kilométerre lévő hátországukból. A támadást százak letartóztatása követte, s mintegy negyven esetben jutottak el a vádemelésig.

Az ENSZ becslése szerint már mintegy 300 ezer ember vesztette életét a dárfúri konfliktusban, amelyben afrikai és arab törzsek harcolnak egymás ellen a szűkös természeti erőforrásokért.

A polgárháború fő politikai felelősének tekintett Omar Haszan el-Besir szudáni elnök ellen két hete vádat emelt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze. Elfogatóparancs kiadását is kérte, de erről még nem született döntés. A szudáni elnök egy csütörtöki interjúban kijelentette, hogy sohasem fog megjelenni a bíróság előtt, amelynek hatáskörét nem ismeri el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik