Nagyvilág

Évtizedekig napirenden lesz a terror elleni háború

A szélsőséges erők , az al-Kaida és más terrorcsoportok elleni „hosszú háborúnak” az sem vethet véget, ha győzelmet aratunk Afganisztánban és Irakban is – jelentette ki Robert Gates védelmi miniszter csütörtökön az Egyesült Államok új védelmi stratégiájával kapcsolatban.

Az új stratégia szerint a hadseregnek a más népekkel szembeni konfliktusok helyett az „irreguláris” hadviselésre kell hangsúlyt fektetnie – írja a The Washington Post című amerikai napilap. Robert Gates szerint Kínával és Oroszországgal partnerségi viszonyt kell kialakítani, így lehet ugyanis megakadályozni, hogy potenciális ellenféllé váljanak.

A védelmi miniszter 2006-os hatalomra kerülése óta hangoztatja, hogy az Egyesült Államoknak minden katonai és diplomáciai eszközzel egy komplex, nemzetek feletti ellenség ellen kell harcolnia. Ez a harc hosszú távú, több fronton zajlik, több dimenzióból áll és sokkal összetettebb, mint a kommunizmus ellen folytatott hidegháborús küzdelem – jelentette ki.

A „hosszú háború” kifejezést először Robert Gates elődje, Donald Rumsfeld védelmi miniszter kezdte el használni a terror elleni harc szinonimájaként. A két védelmi miniszter politikája ugyanakkor jelentősen eltér egymástól. Rumsfeld a megelőző csapás híve volt, Gates inkább a más országokkal való együttműködést hangsúlyozza annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőségesek megerősödését.

Gates azzal a nem titkolt szándékkal készítette el új védelmi stratégiáját, hogy útmutatást és tanácsot nyújtson az új elnök számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik