Külföld

Távozik hivatalából az izraeli kormányfő

admin
admin

2008. 07. 30. 20:10

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy lemond hivataláról, miután pártja szeptemberben új vezetőt választ magának; ez utóbbi tisztségért Olmert nem száll versenybe.

Az izraeli kormányfő szerda este tévébeszédben hozta nyilvánosságra elhatározását, amely felbolygatja az izraeli belpolitikát és megakaszthatja a közel-keleti béke megteremtését célzó – az Egyesült Államok támogatását élvező – erőfeszítéseket.

Olmert beszédében megígérte: nem avatkozik bele az új pártvezető megválasztásába, utána pedig lemond miniszterelnöki hivataláról, hogy a Kadima következő első embere “gyorsan és hatékonyan” megalakíthassa az új kabinetet.

Amennyiben az új pártvezető képes lesz új kormánykoalíció létrehozására, a következő kabinet októberben alakulhat meg; ellenkező esetben új választásokat kell kiírni, amelyet több hónapig tartó kampány előz meg.

Tisztújítás

A kormányzó centrista Kadima párt kedden közleményben jelentette be, hogy szeptember 17-re kitűzte tisztújító választását.

A Kadima már korábban döntött a tisztújítás mellett, mert a jelenleg a pártot is vezető Olmert hat különböző korrupciós botrányba keveredett bele, ami alaposan megtépázta tekintélyét. A rendőrség csalással, hivatali hatalommal való visszaéléssel, a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével gyanúsítja a politikust és többször kihallgatta. Olmert tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el, de korábban megígérte: lemond, ha vádat emelnek ellene.

Bírálta a vizsgálatot

A kormányfő a szerdai tévébeszédben is élesen bírálta a rendőrségi vizsgálatot. Kijelentette azt is, hogy hibákat követett el, amit sajnál, de emelt fővel távozik tisztségéből, utána pedig bebizonyítja ártatlanságát.

Olmert júniusban, a Kadima legnagyobb koalíciós partnerével, a Munkapárttal kötött megállapodás keretében egyezett bele a pártelnök-választás előrehozásába. A Munkapárt előzőleg lemondásra szólította fel Olmertet és azzal fenyegetőzött, hogy kilép a koalícióból és új (parlamenti) választásokat kényszerít ki.

Már van kampány

A Kadima több magas rangú tisztségviselője – köztük Cipi Livni külügyminiszter – már kampányba kezdett a pártelnöki tisztség elnyerése érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.