Nagyvilág

Szerbia kiadta Karadzicot Hágának

A szerb igazságügyi minisztérium úgy döntött, a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Az egykori boszniai szerb vezetőt szerda hajnalban már útnak is indították Hollandiába.

Hajnali háromnegyed négykor gördült ki a vádlottat szállító, fekete terepjárókból álló gépkocsioszlop annak a belgrádi börtönnek az udvaráról, ahol Karadzicot július 21-i elfogása óta őrizték. A szerb titkosszolgálat álarcos munkatársai kísérték a volt boszniai szerb elnököt a belgrádi repülőtérre. A szerb kormány Falcon 50 típusú gépével szállítják Rotterdamba, ahonnan helikopteren viszik a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönébe – jelentette a belgrádi TV-Fox.

A Beta szerb hírügynökség értesülése szerint Snezana Malovic szerb igazságügy-miniszter írta alá a kiadatásról szóló határozatot. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására létesített hágai Nemzetközi Törvényszék 11 vádpontot fogalmazott meg Karadziccsal szemben. Többek között népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják az 1992-1995 közötti boszniai háború idején elkövetett jogsértések, így Szarajevó ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt.

Kedd este 15 ezren vettek részt Belgrádban a Karadzsics őrizetbe vétele és kiadatása elleni tiltakozó nagygyűlésen, amely futballhuligánok utcai randalírozásába torkollott. Ötvenen könnyebb sérüléseket szenvedtek a randalírozók és a rendőrség közötti összetűzésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik