Nagyvilág

Stagnált az AIDS-járvány

Több mint két évtizedes növekedés után tavaly már a második egymást követő évben csökkent az AIDS-ben meghalt emberek száma világszerte - állapította meg legfrissebb jelentésében az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS).

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes tavaly körülbelül 2 millió ember halálát okozta, szemben az előző évi 2,1 millióval. Az AIDS-járványnak ugyan még távolról sincs vége, de stagnálást mutat annak köszönhetően, hogy egyre több beteg jut hozzá az életét meghosszabbító gyógyszerekhez, és számos helyen csökken az új HIV-fertőzések száma.

“Kezd beérni a gyümölcse annak, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokban 2001 és 2007 között hatszorosára nőttek a HIV-fertőzések megelőzését szolgáló programokra fordítható pénzügyi források” – áll a jelentésben, amelyet a jövő héten Mexikóban megrendezésre kerülő nemzetközi AIDS-konferencia elé időzítettek.

Szahara a legkritikusabb

Világszerte mintegy 33 millió HIV-fertőzöttet és AIDS-beteget tartottak számon 2007-ben, köztük csaknem 2 millió 15 év alatti gyermeket. A vírushordozó felnőttek 50 százaléka nő. A Szaharától délre fekvő afrikai országok jelentik változatlanul az első számú fertőzésgócot (22 millió HIV-pozitív): itt él a világon ismert összes fertőzött 67 százaléka és a HIV-pozitív gyerekek közel 90 százaléka. Nyugat- és Közép-Európában 730 ezer HIV-fertőzöttet tartottak nyilván az előző évben.

Tavaly 2,7 millió új HIV-fertőzést regisztráltak – ebből 1,9 milliót a Szaharától délre lévő afrikai országokban -, ami naponta mintegy 7500 embert jelent. Az új fertőzöttek között 370 ezer a 15 év alatti gyerek. Az új fertőzések számában csak egészen kis növekedés mutatkozott 2007-ben az előző évhez képest, amit az ENSZ-ügynökség azzal magyarázott, hogy az alacsony és közepes jövedelmű államokban sokkal több HIV-pozitív – körülbelül 3 millió ember – jut hozzá AIDS-gyógyszerekhez.

Számos országban ugyanakkor nőtt az új fertőzések aránya, többek között Kínában, Indonéziában, Kenyában, Mozambikban, Pápua Új-Guineában, Oroszországban, Ukrajnában, Vietnamban, de még olyan gazdag országokban is, mint Németország, Nagy-Britannia vagy Ausztrália. Nyugat- és Közép-Európában 27 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel.

Budapesten a legtöbb fertőzött

A magyar Nemzeti AIDS-bizottság márciusi tájékoztatása szerint tavaly másfélszer több, 119 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, amikor 81 fertőzöttet tartottak számon. Ezzel mintegy 1500-ra nőtt a regisztrált HIV-pozitívok száma. Továbbra is Budapesten találták a legtöbb fertőzöttet, a sorban második Pest megye, a harmadik Fejér megye. Átlagosan háromnaponta regisztrálnak egy újabb HIV-fertőzöttet Magyarországon, az új fertőzöttek között nagyon sok a huszonéves fiatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik