Nagyvilág

Manővereznek Karadzic ügyvédei

Nem lehet tudni, hogy Karadzic ügyvédje végül is elküldte-e az egykori szerb elnök kiadatása elleni fellebbezést az illetékes bírói tanácsnak – véli Karadzic egyik jogi tanácsadója, aki bevallotta, hogy a folyamodvány körül azért keltettek bizonytalanságot, hogy húzzák-halasszák a kiadatást.

Radovan Karadzic megkap minden, a védelméhez szükséges, szerb állami archívumokban fellelhető dokumentumot – jelentette ki Dusan Ignjatovic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős szerb kormányiroda igazgatója.

Halogatni próbálták a kiadatást

A B92 televíziónak nyilatkozó tisztviselő kijelentette, hogy a boszniai szerbek egykori vezetőjét a törvényeknek, s a belőlük fakadó eljárásrendnek megfelelően szolgáltatták ki. Ignjatovic nem tudta megmondani, hogy Radovan Karadzic ügyvédje végül is elküldte-e a kiadatás elleni fellebbezést az illetékes bírói tanácsnak, de megfogalmazása szerint hajlamos azt hinni, hogy nem. A folyamodvány körül azért keltettek bizonytalanságot, hogy húzzák-halasszák a kiadatást.

Megerősítette ezt Goran Petronijevic, Radovan Karadzic egyik jogi tanácsadója is, közölve, hogy a kiadatás elhalasztásának ez volt az egyetlen módja. A jogász szerint visszakövetelik a Radovan Karadzic letartóztatásakor a lakásában lefoglalt holmikat.

Egy hordozható számítógépről, 50 tárolólemezről és hatalmas mennyiségű, a védekezéshez szükséges anyagról van szó – részletezte. Petronijevic normálisnak nevezte, hogy a nyomozó szerveket érdekelték ezek az anyagok, de mint mondta, félóra elég lett volna a lemásolásukra, s aztán rögtön átadhatták volna őket Karadzic képviselőinek. Mint mondta, a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt önmagát védeni akaró Radovan Karadzicot hat fős, jogászokból álló csoport fogja segíteni.

Karadzic kiadatása éppen jókor, az utolsó pillanatban történt, a letartóztatás óta az ügyvédek ugyanis kezdték „cirkusszá változtatni” az ügyet – írja a B92 című internetes oldal.

Társadalmi elfogadás kell

Nagyon fontos, hogy Karadzic letartóztatását és kiadatását a társadalomnak el kell fogadnia, és úgy kell értelmeznie, mint az áldozatok felé való kötelezettséget, a hazai jogrendszerhez és a nemzetközi normákhoz való igazodás egy formáját – jelentette ki a lapnak nyilatkozva Natasa Kandic, a Humanitárius Jogi Központ vezetője.

Karadzic elfogásának okait és minden részletét nyilvánosságra kell hozni, hogy a fiatalokat ne lehessen félrevezetni, és ne csapódjanak a kedd esti hasonló szélsőséges csoportokhoz – mondta. A pozitív társadalmi környezetre azért is szükség van, hogy Mladic elfogása esetén ne ismétlődhessenek meg a keddi szélsőséges megmozdulások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik