Nagyvilág

Petraeus: egész Irak ellenőrzés alatt áll

Az iraki és az amerikai erők mostanra gyakorlatilag egész Irakot ellenőrzésük alá vonták, és az iraki csapatok alkalmasak lehetnek arra, hogy 2009 végéig teljesen átvállalják a biztonsági feladatokat - jelentette ki David Petraeus amerikai tábornok.

Az iraki nemzetközi erők eddigi parancsnoka szerint az utóbbi évben “drámai” haladást értek el Irakban, bár elismerte, hogy az öngyilkos merénylők még mindig átjutnak a biztonsági hálón. A tábornok azt követően nyilatkozott a brit hírügynökségnek, hogy négy öngyilkos merénylő 50 embert ölt meg Bagdadban és az észak-iraki Kirkukban.

“Azt hiszem pontos az a megfogalmazás, hogy az iraki és a koalíciós erők az ország területének óriási többségét ellenőrzik. Ez természetesen nagy változás akárcsak az egy évvel ezelőtti helyzethez képest is” – mondta Petraeus, emlékeztetve arra, hogy 2006 végén még az ország széles sávjai voltak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kezén.

A tábornok szerint nem volt káros hatása annak, hogy az erősítésként küldött öt amerikai harcoló dandárból már az utolsó is távozott júliusban Irakból. Kijelentése megfigyelők szerint azt sugallja, hogy szeptemberi jelentésében az arab országban állomásozó mintegy 147 ezer fős amerikai erő létszámának további csökkentésére tehet javaslatot a washingtoni kormányzatnak.

Vannak gyenge pontok

Elismerte, hogy Észak-Irak egyes részein még nem sikerült teljesen legyűrni az al-Kaidát, és “még kell néhány hét, hogy felmérjük a helyzet alakulását az utolsó dandár visszahívása után”.

“Nyilvánvalóan vannak olyan térségek, amelyek az al-Kaida vagy más szélsőséges elemek menedékei. Ezeket a területeket nem feltétlenül ellenőrzik, de mindenképpen olyan térségek, ahol bizonyos fokú szabadsággal mozognak”.

Közölte, hogy a biztonság javulásának köszönhetően határozottan csökkent az Irakba beszivárgó külföldi harcosok száma: most havonta mindössze 20 fegyveres lép az ország területére, míg tavaly még körülbelül havi 100 harcossal kellett számolni.

Irak 18 tartományából 10 már iraki ellenőrzés alatt áll, és Petraeus szerint a legóvatosabb terv is még legalább két tartomány idei átadásával számol. Ebbe nem tartozik bele al-Anbár, a szunnita arab felkelők egykori központja, amelynek múlt hónapra előirányzott átadását helyi politikai csatározás hátráltatja.

Bagdadot is átadnák

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy 2009 végére az egész ország iraki ellenőrzés alá kerül, Bagdadot is beleértve, úgy válaszolt: “Ez természetesen benne van a lehetőségek tárházában. Óvatosak vagyunk, de ha a körülmények vitathatatlanul megengedik, akkor támogatjuk ezt”. (Bagdad abban reménykedik, hogy az iraki erők már az év végéig átveszik az egész ország feletti biztonsági ellenőrzést – mondta minap az iraki kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója.)

A tábornok, akit nemrégiben előléptettek, kinevezve az amerikai hadsereg közel-keleti műveleteit felügyelő középső parancsnokság (CENTCOM) élére, a múlt héten Bagdadban találkozott Barack Obamával, a Demokrata Párt várható elnökjelöltjével. Obama korábban ígéretet tett arra, hogy 16 hónapon belül kivonja a harcoló amerikai csapatokat Irakból, ha győz a novemberi elnökválasztáson. Petraeus szerint a csapatkivonás menetrendje nem került szóba találkozójukon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik