Nagyvilág

A NATO újabb kéréssel állt elő

A berlini parlament vizsgálja a NATO-nak azt a kérését, hogy Németország tegye lehetővé az ország területén állomásozó riasztó és előrejelző repülőgépek afganisztáni bevetését.

Keddi sajtóértesülések szerint a kormány azon a véleményen van, hogy előbb a védelmi, illetve a külügyi bizottság szakértőinek kell kialakítaniuk ezzel kapcsolatos álláspontjukat, s érdemben csak ezt követően kívánnak foglalkozni az üggyel.

A kérést a közelmúltban terjesztette elő az Afganisztánban állomásozó NATO-erők főparancsnoka, a korai riasztó és előrejelző gépek bevetésének szükségességét a tálib felkelők elleni harc támogatásával indokolva. A NATO tizenhét AWACS (Airborne Warning and Control System) repülőgéppel rendelkezik, amelyek a közép-németországi Geilenkirchenben állomásoznak.

A Der Spiegel internetes kiadása, valamint a Stuttgarter Zeitung egyaránt arról számolt be, hogy a kormány képviselője már tájékoztatta a parlament szóban forgó bizottságait a NATO-tól érkezett kérésről. Ez egyebek között azt tartalmazza, hogy a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) tevékenységének támogatására az AWACS-gépek regionális korlátozás nélküli, azaz az egész ország területére kiterjedő bevetésére van szükség. A megkeresés egyelőre egyéves időszakot irányoz elő.

Az AWACS-ek személyzete több mint 40 százalékban német, ezért a kérés teljesítéséhez a parlament mandátumára van szükség. Ulrich Wilhelm szóvivő hangoztatta, hogy a kabinet hivatalosan csak a nyári szünet után – és a parlamenti véleményezést követően – kíván foglalkozni mindezzel. A Der Spiegel információi szerint a kormány mindenképpen el akarja kerülni az esetleges “nyári vitát”, különös tekintettel arra, hogy az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatos minden korábbi döntés politikai viharokat váltott ki Berlinben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik