Nagyvilág

Hirtelen fegyverkezésbe kezdett a cseh hadsereg

Harminc új könnyű harckocsit vesz a cseh hadsereg versenypályázat nélkül. A harckocsik gyorsított beszerzését az egyre romló afganisztáni helyzettel magyarázzák. A tranzakció értéke egymilliárd korona.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb fegyvervásárlásáról van szó. “A harckocsikra még az idén szükségünk van. Ezért nem írtunk ki versenypályázatot, mert akkor a dolog igen elhúzódott volna” – mondta a lapnak Jaroslav Kopriva, a védelmi miniszter helyettese, aki a hadsereg fegyverzetéért felelős.

A cseh hadsereg a közlés szerint 15 darab olasz Iveco és 15 darab német Dingo harckocsit kap. Bár korábban az amerikai Hummer harckocsik is szóba kerültek, de ezeket végül is a katonák elutasították, mert ezeket a gépeket nem ismerik, s nincsenek velük tapasztalataik. Az Iveco és a Dingo harckocsikat viszont ismerik, mert már mindkét típusból vett a cseh hadsereg korábban négy-négy darabot, szintén versenypályázat kiírása nélkül.

A parlamenti ellenzék a kormány ezen eljárását élesen bírálja. “Olyan információink vannak, hogy például a Dingo harckocsik nem felelnek meg az afganisztáni körülményeknek, és nem nyújtanak megfelelő védelmet a rakétatámadások ellen” – fejtette ki az újságban Antonín Seda, a Cseh Szociáldemokrata Párt képviselője.

A cseh hadsereg nem első alkalommal jár el úgy, hogy nagy értékű üzletet köt versenypályázat kiírása nélkül, amit egyébként a törvény a katonák számára lehetővé tesz. Legutóbb például versenypályázat nélkül született döntés a Tatra teherkocsik megvételéről. Az 500 darab Tatra beszerzését a katonák azzal indokolták, hogy a gépeket a hadsereg hagyományosan használja, ismeri, és a hazai szállítót szeretné előnyben részesíteni.

A cseh katonák az afganisztáni Lógar tartományban vesznek részt a biztonság megerősítésében, s az újjáépítési munkálatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik