Nagyvilág

Az ENSZ nem kegyelmez a szudáni elnöknek

A nyugati országok elutasították hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szudáni elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) kezdeményezett eljárás felfüggesztésére irányuló előterjesztést.

A testület arról a brit javaslatról kezdett vitát, amely egy évvel meghosszabbítaná az ENSZ és az Afrikai Unió közös, a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba telepített békefenntartó erejének július 31-én lejáró mandátumát.

A zárt ajtók mögötti tanácskozáson a Dél-afrikai Köztársaság és Líbia – Kína, Oroszország és Vietnam támogatásával – módosítást kívánt fűzni a szöveghez. Azt javasolták, egy évvel halasszák el az Omar Haszan el-Besir szudáni elnök ellen az ICC előtt a hónap közepén kezdeményezett eljárást. Érvelésük szerint a szudáni vezető elleni jogi fellépés negatív hatással van a szudáni politikai folyamatra és az ottani humanitárius helyzetre.

Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet “megalapozatlannak” és “elhamarkodottnak” nevezte a módosító javaslatot, amelynek elfogadásához az ENSZ BT 15 tagjából kilencnek a támogató szavazata szükséges, beleértve az öt állandó tagállamot.

“Pillanatnyilag megosztott a testület” – fűzte hozzá az amerikai diplomata. A BT szerdán veszi újra napirendre a kérdést.

Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze július 14-én terjesztette a törvényszék bírái elé a szudáni elnök elleni vádindítványt, amelyben népirtással, emberiesség elleni bűntettekkel és háborús bűnökkel vádolta az iszlamista politikust, kérve annak letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik