Nagyvilág

Bush aláírta egy amerikai katona kivégzését

admin

2008. 07. 29. 08:21

George Bush amerikai elnök engedélyezte egy gyilkosság és nemi erőszak miatt halálra ítélt amerikai katona kivégzését.

Hasonló esetre több mint fél évszázada nem volt példa az Egyesült Államokban.

“Jóllehet komoly és súlyos döntés egy főparancsnok számára, hogy megerősítse fegyveres erőink egy tagjának halálos ítéletét, az elnök úgy gondolja, a tények ebben az esetben nem hagynak kétséget afelől, hogy a büntetés igazságos és jogos” – közölte a döntést hétfőn bejelentő Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője.

Agresszív katona

A katonára, Ronald A. Grayre 1988-ban szabta ki a legsúlyosabb ítéletet egy katonai törvényszék. “Grayt brutális bűncselekmények, köztük kétrendbeli gyilkosság, egy gyilkossági kísérlet és háromrendbeli nemi erőszak miatt ítélték el. Egy civil nő és a hadsereg két tagja volt az áldozata” – emlékeztetett Perino.

Az ítélet az elnök aláírásával vált hatályossá. Polgári bíróságon elítélt vádlottakkal szemben amerikai katonát csak az államfő, a fegyveres erők főparancsnokának hozzájárulásával lehet kivégezni.

Eisenhower aláírta, Kennedy nem

Legutóbb 1957-ben Dwight D. Eisenhower hagyta jóvá egy katona halálos ítéletét, az illetőt 1961-ben felakasztották. Később John F. Kennedynek is döntenie kellett egy katona életéről 1962-ben, de a halálos ítéletet életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta.

Bush döntésével valószínűleg még nem ér véget Gray jogi csatája. A várható fellebbezések miatt az ügy akár évekig is elhúzódhat, de a Fehér Ház a továbbiakban már nem foglal állást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.