Nagyvilág

Nincs magyar áldozat Isztambulban

Tizenhatra emelkedett a legfrissebb, hétfő hajnali veszteségmérleg szerint a vasárnap esti isztambuli kettős robbantásos merénylet halálos áldozatainak a száma, a magyar Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a robbantásoknak nincs magyar áldozata.

A sebesültek száma 154, közülük tizenöten válságos állapotban vannak – közölte a város kormányzójának hivatala.

Öt éve volt ilyen súlyos merénylet

Csaknem öt éve nem volt ilyen súlyos merénylet Törökországban, mint az Isztambul európai részén, Güngören városrészben végrehajtott kettős robbantás. Először egy kisebb pokolgép robbant egy telefonfülkénél, a második, nagy erejű detonáció ezután történt. Ez utóbbi szedett áldozatokat az első robbanás hallatán az utcára tóduló emberek közül.

2003 novemberében öngyilkos merénylők hoztak működésbe egy-egy pokolgépet az isztambuli brit konzulátusnál és egy brit bank épületénél, 30 ember életét oltva ki. Öt nappal korábban 27 halálos áldozatot követelt két isztambuli zsinagógánál elkövetett robbantásos merénylet.

A kurdok állhatnak a merénylet mögött

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő és Abdullah Gül elnök is elítélte a vasárnap esti merényletet. “Egyetlen célt sem lehet elérni erőszakkal, terrorizmussal, ártatlan emberek megölésével” – áll az államfő által kiadott közleményben.

Az NTV török televízió jelentése szerint az illetékesek azt gyanítják, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) áll a merénylet mögött, mert a szervezet korábban hajtott végre a vasárnap estihez hasonló akciókat.

Nincs magyar áldozata a két merényletnek – közölte a magyar külügyi szóvivő. Szelestey Lajos elmondta, hogy a két robbantás olyan helyen történt, ahova a magyarok nem járnak. Ettől függetlenül a magyar konzul felkeresi a helyszínt és tájékozódik a történtekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik