Külföld

DNS-vizsgálattal azonosították Karadzicot

admin
admin

2008. 07. 28. 14:37

DNS-vizsgálat alapján azonosították Radovan Karadzicot, akinek őrizetbe vételét egy hete jelentették be Belgrádban - közölték hétfőn szerb lapok.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (TPI) által háborús bűnökkel és népirtással vádolt boszniai szerb exelnököt, aki Dragan Dabics álnéven élt Belgrádban, a Press című belgrádi napilap szerint az elmúlt másfél hónapban 50 titkosszolgálati ügynök figyelte.

Az újságnak egy névtelenül nyilatkozó rendőrtiszt elmondta: a természetgyógyászként dolgozó Karadzsics/Dabics egy május végi, Belgrádban rendezett szimpóziumon került a nyomozók látókörébe. A végső bizonyítékot, hogy valóban a boszniai volt szerb elnök bújt Dabics bőrébe, DNS-vizsgálat szolgáltatta.

Ügynökök jelentkeztek a rendelőben

Két ügynök jelentkezett a természetgyógyásznál házaspárnak tüntetve fel magát, és meddőségre panaszkodtak. A vizsgálat során azonban sikerült Karadzic/Dabics néhány hajszálát megszerezniük – mondta a Pressnek a rendőrtiszt.

A Blic című belgrádi újság már a hét végén megírta: egy névtelen telefonáló vezette Karadzic nyomára a szerb titkosszolgálatot (BIA). Eszerint az ismeretlen telefonáló figyelmeztette az egyik BIA-irodát, hogy egy nagy szakállú, ősz hajú természetgyógyász, aki járja az országot, és előadásokat tart az egészséges életmódról, nagyon emlékezteti őt a háborús bűnökkel vádolt Karadzicra, felismeri az illető hangjában a boszniai szerbek volt elnökének hangját.

Busszal menekült volna

A BIA komolyan vette az ismeretlen hívótól kapott tippet, és ezt követően éjt nappallá téve figyelték a célszemélyt, de az ügy rendkívül bizalmas volta miatt a titkosszolgálati emberek többsége voltaképpen nem is tudta, hogy kit üldöz.

Még Ivica Dacic belügyminisztert és Rasim Ljajicsot, a TPI-vel való kapcsolattartásért felelős minisztert sem tájékoztatták a hajtóvadászatról – mutatott rá a Vecernje Novosti című lap hétfői számában. A lap szerint az őrizetbe vételi parancsot július 18-án, pénteken adták ki.

A Press úgy tudja, aznap reggel Karadzic telefonon figyelmeztetést kapott arról, hogy a titkosszolgálat mire készül. A férfi hazasietett, összecsomagolta néhány személyes holmiját, majd a felszállt a 73-as autóbuszra – itt azonban őrizetbe vették.

Ezt követően egy belvárosi lakásba szállították, majd miután a DNS-vizsgálattal sikerült végleg bebizonyítani, hogy valóban Karadzic az elfogott személy, 21-én, hétfő este bejelentették a háborús bűnös kézre kerítését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.