Nagyvilág

Divatdiktátor lesz az új first lady?

Habár az Egyesült Államok következő elnökének beiktatására még várnunk kell, sokan máris azt találgatják, milyen stílust honosít majd meg a Fehér Ház következő úrnője. Michelle Obama harsány színű kiskosztümjeivel rendre feltűnést kelt, de ha márkás ruhákról és eleganciáról van szó, Cindy viszi el a pálmát.

Obama felesége, a 44 éves Michelle LaVaughn Robinson Chicago déli részén nőtt fel, a Princeton Egyetemen tanult szociológiát, majd a Harvardon szerzett jogi diplomát. Szülőhelyére visszatérve egy ügyvédi irodánál kezdett el dolgozni, ahol ő volt az egyetlen afroamerikai munkatárs egészen addig, ameddig Barack Obama személyében új gyakornok nem érkezett a vállalathoz. Kapcsolatuk akkor kezdődött, amikor a vezetőség Michelle-t jelölte ki arra, hogy a nyári időszak alatt mentorálja az újonnan érkezett Obamát.

Michelle, a szókimondó

A pár 1992-ben házasodott össze, és habár szenátorsága óta Obamát a munkája Washingtonhoz köti, a kétgyermekes család úgy döntött, hogy egyelőre nem költözik a Fehér Ház közelébe. A régi munkakapcsolat nem múlt el nyomtalanul, Michelle a 2008-as elnökválasztási kampány kezdete óta férje „tanácsadója”, bár ezt a kampányidőszak kezdetén még tagadta. A férje elnökjelöltségét támogató beszédeinek ironikus humorát, és az Obama család mindennapjairól szóló anekdotáit az amerikai lapok előszeretettel kritizálták, ezért a kampánystáb tanácsára visszavett szókimondó stílusából.

Közéleti tevékenységének köszönhetően az amerikai Essence magazin 2006 májusában felvette a „Világ 25 leginspirálóbb nőjének” listájára, 2007 szeptemberében pedig az 58. helyen említették abban az összeállításban, amely a Harvardon végzett legbefolyásosabb embereket veszi számba.

Cindy, az üzletasszony

A republikánus elnökjelölt felesége, az 54 éves Cindy Lou Hensley nevét már az arizonai szenátorral kötött házassága előtt is ismerték, a Hensely család üzleti ügyei miatt. A családi vállalkozásban Cindy is aktív szerepet vállalt, az általa alapított önkéntes egészségügyi csoport tagjaival pedig gyakran utazik háborús övezetekbe.

Cindy 25 évesen egy hawaii katonai fogadáson látta először a nála 18 évvel idősebb John McCaint, aki akkor még nős ember volt. A találkozás mindkettejük szerint szerelem volt első látásra. McCain néhány hónap múlva elvált a feleségétől, és még ugyanabban az évben össze is házasodott Cindyvel. Második felesége édesapjának politikai és üzleti kapcsolatai később hasznosnak bizonyultak számára, amikor 1982-ben Arizona szenátorságáért indult. McCain felesége a Hensley család alapítványához befolyt összegből finanszírozta a férje által a kampány elején felhalmozott adóságot. A házaspárnak három gyermeke született, egy kislányt pedig Teréz anya bangladesi árvaházából fogadtak örökbe.

Cindy McCain kizárólag világmárkákat hord (fotó: MTI)

Cindy McCain kizárólag világmárkákat hord (fotó: MTI) Tekintse meg a leendő first ladykről készült képgalériánkat!

McCain 2008-as elnökválasztási kampányában Cindy aktív szerepet vállalt, és kijelentette, hogy a férje győzelme esetén vissza szeretne térni a hagyományos first lady szerephez, vagyis politika helyett a karitatív segítségnyújtással szeretne foglalkozni. Cindy, aki számos ingatlannal rendelkezik Kaliforniában, szabadidejében gyorsasági autóversenyző és amatőr pilóta.

A first ladyk többsége csupán reprezentatív feladatokat lát el férje mellett, így megítélésük során nem kevés szerep jut az öltözködésnek.

Michelle Obama – az óvatos provokátor

Michelle Obama megjelenését tekintve kísértetiesen hasonlít a talkshow-k koronázatlan királynőjére, Ophra Winfrey-re. Nem véletlenül, hiszen ugyanaz a Maria Pinto a stylistja és a divattervezője a két hölgynek. Michelle egyébként a maga szerény módján forradalmat csinált a politikusfeleségek divatjában, bár az elnökválasztás finisében egyre inkább konzervatívabbá válik a hölgy stílusa – mutat rá Balogh Edina divatszakértő.

Mrs. Obamát a kampány kezdetekor még sokat láthattuk fodros selyemblúzokban, testre simuló csőszoknyákban és szexi cipőkben. Aztán ahogy múlt az idő, és egyre több honfitársa kritizálta a megjelenését, ő fokozatosan visszavett merészségéből. Így szép lassan előkerültek a szigorúan szabott, Jackie Kennedy-típusú kiskosztümök, a magasan záródó fehér blúzok és a klasszikus rakott szoknyák. Egyvalamit azonban nem tudott visszafogni magán Michelle, mégpedig a színek iránti fékezhetetlen szeretetét – állapítja meg a divatszakértő. Ennek köszönhetően hiába szolidak a ruhái, mégis rendre feltűnést kelt megjelenésével. Hol egy fénylő, fuksziaszínű ruhában, hol egy vibráló narancssárga kisestélyiben tűnik fel.

Michellle öltözködése dekoratív: élénk színek és az elmaradhatatlan gyöngysor (fotó: MTI)

Michellle öltözködése dekoratív: élénk színek és az elmaradhatatlan gyöngysor (fotó: MTI)
Tekintse meg a leendő first ladykről készült képgalériánkat!

A mindenkori elnök nejének ráadásul a frizurájára és a kiegészítőire is fokozottan ügyelnie kell. Hajviselet dolgában Mrs. Obama többször nem ütötte meg az amerikai mércét, ám kócosságát és megzabolázhatatlan tincseit ő az afroamerikai génjeivel magyarázza. A gyöngysorok iránti rajongásával viszont némileg ellensúlyozni tudta frizurabéli lemaradását.

Cindy McCain – bolondul a világmárkákért

John MacCain második felesége méregdrága hobbit választott, amivel nincs egyedül, hiszen Nancy Reagan is legalább annyira bolondult a neves tervezők egyedi darabjaiért, mint ő. Persze csak az illem és a jó ízlés határain belül. Balogh Edina szerint azt sem árt figyelembe venni, hogy míg Laura Bush barátai közt tudhatja Carolina Herrerát vagy Oscar de la Reantát – s mégsem jár folyton az ő ruháikban –, Cindy viszont éjjel-nappal kizárólag világmárkákban feszít.

Viszont az ő nevéhez fűződik, hogy az egykori first ladyk körében ismét divatba hozta a piros színt. Ez a tónus egyébként Cindy egyik nagy kedvence. A szenátorfeleség vérvörös bőrzakója (amúgy a holmit a Szex és New York vörös hajú stylistja, Patricia Field ajánlotta Cindy figyelmébe) volt az a darab, amelyet különösen sokat emlegettek a tengerentúlon.

Ezt az egy kirívó esetet leszámítva egyébként Mrs. McCain abszolút a konzervatív öltözködési irányvonalat képviseli. Még egy egyszerű pólóban és farmerben is előkelően fest, piros és királykék ruháiban pedig egyenesen királynői a megjelenése.

Az Államokban a Michelle Obama vs. Cindy McCain elnevezésű „divatteremtő versenyben” egyébként az utóbbi hölgy jó orrhosszal vezet. A végleges eredmény természetesen még várat magára, bár az internetes site-okon már most lehet arra tippelni, hogy vajon ki milyen ruhakölteményben jelenik majd meg az új elnök beiktatásának ceremóniáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik