Nagyvilág

Csalódott Afrika az ENSZ-ben

Képtelenek megfelelő védelmet nyújtani a kelet-szudáni Darfúr lakóinak az ENSZ és az Afrikai Unió térségben állomásozó csapatai. A fő probléma, hogy kevés a békefenntartó és rossz a felszerelésük.

Az afrikai csoport kiemeli, hogy az említett szervezetek által a helyszínre küldött csapatok száma túl alacsony, felszerelésük pedig hiányos – áll a Darfur Consortium helyzetjelentésében. A BBC által idézett dokumentum szerint nem áll a nemzetközi erők rendelkezésre például megfelelő számú helikopter és páncélozott jármű. A hat hónappal ezelőtt megkezdett akcióban résztvevő katonák száma pedig még mindig csak az egyharmada az eredetileg ígért 26 ezer fős létszámnak.

Eddig 300 ezren haltak meg

A segélyezéssel és támogatással is foglalkozó Darfur Consortium állítja, a katonák még így is sokkal hatékonyabban is végezhetnék a dolgukat, ha például rendszeresen járőröznének a menekülttáborokban, vagy folyamatos védelmet nyújtanának a tűzifát gyűjtő nőknek. Annak ellenére, a közelmúltban több olyan esetre is fény derült, mikor a nemzetközi erők katonái erőszakoskodtak civilekkel.

Eddig 300 ezren veszítették életüket a konfliktus során az elmúlt öt évben. Az ENSZ és az Afrikai Unió együttműködésén alapuló katonai vállalkozás a civilek védelmére a Biztonsági Tanács erre vonatkozó ígéretét követően jött létre. Afrikai részről nagy volt a várakozás, hogy a rosszul felszerelt, minőségi kiképzést nélkülöző afrikai csapatok, majd jelentős segítséget kapnak az ENSZ-től, de egyelőre ennek nem sok nyomát látni.

A kormány szerint eltúlozzák

A khartoumi kormány ugyanakkor úgy véli, a darfúri eseteket politikai megfontolásból nagyítják fel és túldramatizálják az ottani helyzetet. De a szudáni nómenklatúra tagadja azt is, hogy részt vett volna a dzsandzsavid arab milíciák felállításában, melyek évek óta terrorizálják az ország fekete lakosságát.

A Nemzetközi Bíróság ügyésze a napokban kérelmezte Ahmad el-Bashir, szudáni elnök letartóztatását, akit tízrendbeli népirtásért tartanak felelősnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik