Külföld

Bűnvádi eljárás alá vonják a két magyar exminisztert Romániában

admin
admin

2008. 07. 28. 12:44

Hatálytalanították a román Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezető beosztású ügyészei a Nagy Zsolt volt informatikai miniszter és Codrut Seres volt gazdasági miniszter ügyében hozott korábbi döntést, hogy nem indítanak ellenük bűnvádi eljárást az úgynevezett kémbotrányban.

A román sajtó emlékeztet: mindkét személyt azzal gyanúsították az úgynevezett kémbotrányban, hogy mandátumuk ideje alatt bizalmas információkat szivárogtattak ki román állami vállalatok privatizációjáról nemzetközi tanácsadó cégeket képviselő személyeknek.

Korábban napvilágot látott az a hír, hogy a két volt miniszter egy-egy tanácsadója ellen is beszüntették a nyomozást, akárcsak a bolgár Sztamen Sztancsev ellen, aki a privatizációkban érdekelt Credit Suisse First Boston tanácsadó céget képviselte.

Le kellett mondaniuk

Nagy Zsolt ellen ebben az ügyben tavaly április 27-én indított a főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes főosztálya (DIICOT) büntetőjogi vizsgálatot. Ennek következtében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minisztere kénytelen volt megválni posztjától, mivel Traian Basescu román államfő tavaly júniusban felfüggesztette tisztségéből.

A román törvények szerint ugyanis nem lehet tagja a kormánynak olyan személy, aki ellen az ügyészek büntetőjogi vizsgálatot indítottak.

Újabb bizonyítékokat találtak?

A DIICOT később átadta az ügyet a DNA-nak, amelynek azt kellett megvizsgálnia: megvesztegették-e a tárcavezetőket azért, hogy információkat szivárogtassanak ki folyamatban lévő privatizációs ügyekről.

Miután az utóbbi napokban úgy tűnt, hogy az ügyiratot lezárják, kiderült, hogy a DNA mégis bűnvádi eljárást kezdeményez. Ezt Livia Saplacan, az intézmény szóvivője jelentette be, aki szerint a további vizsgálatra azért van szükség, mivel korábban a vizsgálatot folytató ügyésznek nem állt rendelkezésére valamennyi bizonyíték.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.