Nagyvilág

Ukrajnában és Romániában is gyilkolt az áradás

Tizenhárman vesztették életüket a Nyugat-Ukrajnát sújtó áradások és viharos időjárás következtében, a térségben vasárnapra közel 21 ezer lakóház és 18 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá. A Románia északkeleti részén pusztító árvíz halálos áldozatainak száma pedig már ötre emelkedett.

Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma szerint az árvíztől legtöbbet szenvedő Ivano-Frankivszk megyében hét személy, köztük négy gyerek vesztette életét. Két gyerek holttestére Putyivec községben bukkantak az ár levonulása után, egy vízbe fulladt gyereket a Tlumacki járásban találtak meg, a negyedik villámcsapás következtében halt meg Dzembronya faluban.

Csernyivci megyében hat halálos áldozata van az áradásnak és a viharos időnek, közülük az egyik egy kilenc éves kislány, akit villám ölt meg Tereblecse községben. Két személyt eltűntként tartanak nyilván. Egy luhanszki turistát Kárpátalján ragadott magával a víz, amikor egy megáradt folyón próbált átkelni. A másik eltűntet autójával együtt sodort el egy megáradt folyó Ivano-Frankivszk megyében.

A máramarosi megyei önkormányzat tájékoztatása szerint egy tizennégy éves fiatalt magával ragadott az ár, nem lehetett már kimenteni. További három ember földcsuszamlás áldozata lett. Két nappal korábban egy férfi Borsabányánál lelte halálát, ő is a hömpölygő vízbe fulladt.

Máramarosban kritikus helyzetbe került körülbelül 200 turista, akik megpróbáltak a hegyvidéki üdülőhelyekről leereszkedni, de 1300 méter magasban az elmosott utak miatt megrekedtek. Megpróbálják elérni őket, élelmet, gyógyszert és meleg ruhát igyekeznek hozzájuk eljuttatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik