Nagyvilág

Újabb kínos ügy az amerikai légierőnél

Vizsgálat indult az amerikai légierőnél, mert atomrakéták indító kódjainak őrzésével megbízott katonák elaludtak szolgálat közben - jelentette be a légierő szóvivője.

Mike Paoli csütörtökön elmondta, hogy a kódok mindvégig biztonságban maradtak, amúgy érvénytelenek voltak, vagyis alkalmatlanok nukleáris töltettel felszerelt rakéták fellövésére.
Az eset július 12-én történt az Észak-Dakota szövetségi állambeli Minot légitámaszponton. A kódok őrzésével megbízott legénység három tagja merült álomba szolgálat közben.

A vizsgálatot a szabályzat megsértése címén indították ellenük.
A kínos esetet több komolyabb balfogás előzte meg az amerikai légierőnél. Tavaly egy B-52-es bombázóval tévedésből átutaztattak öt atomtöltetet az Egyesült Államok területe felett; több mint három órán át senki nem tudta, hova tűntek a veszélyes fegyverek.

A Pentagon idén márciusban elismerte, hogy két éve tévedésből atomrakéta-alkatrészeket szállított Tajvanra. Robert Gates védelmi miniszter ez utóbbi ügy kapcsán felmentette a légierő két legmagasabb rangú katonai és polgári vezetőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik