Nagyvilág

Hiába tárgyalt az RMDSZ és az MPP

Megegyezés nélkül álltak fel az asztaltól pénteken Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttségei.
A két szervezetnek nem sikerült megállapodnia abban, hogy közösen szerepeljenek az őszi romániai parlamenti választásokon.

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint az MPP-től azt várták, hogy választ adjon a szövetség “belső koalícióra” vonatkozó javaslatára, de ezt a tárgyalópartner elutasította. Az MPP továbbra is a “választási koalíciót” szorgalmazza.

A belső koalíció azt jelenti, hogy az MPP a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában (országos szinten mintegy 15 százalék) részesülne a képviselői és szenátori helyekből, de jelöltjei az RMDSZ színeiben indulnának. Ugyanakkor a polgári párt jelöltjei megőrizhetik identitásukat, és csak azokban a kérdésekben kell majd egyeztetniük az RMDSZ-frakció többi részével, amikor szükséges az egységes álláspont.

Árus Zsolt, az MPP országos alelnöke elmondta: az MPP továbbra is a választási koalíciót szorgalmazza. Az RMDSZ ezt nem tartja megfelelő változatnak, mert szerinte a választási törvény az effajta koalíciók számára nem öt-, hanem nyolc százalékos parlamenti küszöböt állapít meg.
Az MPP viszont pénteken azt javasolta az RMDSZ-nek, hogy forduljanak közösen a romániai állandó választási hatósághoz, és kérjék ki annak véleményét, hogy a két szervezet alkotta választási szövetségre is érvényes-e az úgynevezett alternatív küszöb”.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy olyan koalíció is a parlamentbe juthat, amely ugyan nem éri el a nyolc százalékos küszöböt, de megszerez hat képviselői és három szenátori mandátumot. Az MMP részéről jelezték: csak abban az esetben készek megvizsgálni az RMDSZ-el való együttműködés “egyéb módozatait”, ha a választási hatóság kedvezőtlen választ ad az alternatív küszöb érvényességére vonatkozóan. (A törvény betűje és szelleme ugyanis eltérni látszik egymástól, az MPP szerint ezért lenne szükség jogértelmezésre.)

Borbély ezzel kapcsolatban kifejtette: az RMDSZ nem kockáztathatja a magyarság parlamenti képviseletét, hiszen a választás eredményét utólag bárki megóvhatja a bíróságon, amely végső soron illetékes a döntésben, s a bíróság ellentmondhat a választási hatóság által adott bármilyen értelmezésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik