Nagyvilág

Az amerikaiak többsége szerint Obama nyeri az elnökválasztást

Az amerikaiak többsége szerint Barack Obama, a Demokrata Párt várható jelöltje nyeri meg a novemberi amerikai elnökválasztást - derült ki a Fox News tévécsatorna megrendelésére készült közvélemény-kutatásból.

A csatorna által csütörtökön ismertetett felmérés szerint az amerikai választópolgárok 51 százaléka Obama, 27 százalékuk pedig várható vetélytársa, a republikánus párti John McCain győzelmét várja.

A demokrata párti választók 71 százaléka hisz Obama választási győzelmében. A republikánus pártiak mindössze 51 százaléka véli úgy, hogy McCain lesz a következő amerikai elnök, negyedük viszont szintén Obama győzelmére számít.

Egy hónappal ezelőtt a megkérdezettek 47 százaléka nevezte meg Obamát az elnökválasztás várható győztesének, 32 százalékuk pedig McCain győzelmével számolt.
Amennyiben Obama volt vetélytársát, a Demokrata Párt elnökjelöltségéért korábban ádáz csatát vívó Hillary Clintont választja maga mellé alelnökjelöltnek, McCain pedig e téren saját egykori riválisát, Mitt Romney-t, úgy a választók 48 százaléka szerint a demokrata párti páros, 39 százaléka szerint pedig a repulikánus párti jelöltek aratnak diadalt az őszi amerikai elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik