Nagyvilág

Százakat evakuáltak Szlovákiában

Közel 400 embert, többségükben romákat kellett evakuálni több kelet-szlovákiai településről az árvíz miatt - közölte a pozsonyi belügyminisztérium.

Mintegy háromszáz romát az Eperjes megyei Kalácsban (Kolackov) egy önkormányzati épületben, valamint a szomszédos falvakban helyeztek el – közölte Ludmila Stanová, a tárca szóvivője. A hatóságok további 300 ember evakuálását tervezik Kassa megyében, ha folytatódik az áradás, ahol eddig nyolc embert kellett kimenekíteni otthonából Nálepkovo faluból.

A heves esőzések következtében szerdán kezdett emelkedni a folyók és patakok vízszintje, a helyzet a Bártfai (Bardejov) járásban a legsúlyosabb, itt szerda este két ember halt meg, és 36 falut borított el az ár. Három települést teljesen elvágott a külvilágtól a víz. Több településen nem működött az áram- és a gázszolgáltatás. Csütörtökön a hadsereg egyik helikoptere szállított ivóvizet és élelmiszert a nehéz helyzetben lévő falvakba.

A Szlovák Vöröskereszt vízszivattyúkat, ruhákat és ivóvizet szállít az árvíz sújtotta Eperjesi, Bártfai és Ólublói (Stará Lubovna) járásokba. Eperjes és Kassa megye árvíz sújtotta lakóinak ivóvízre, fertőtlenítőszerekre, egészségügyi felszerelésekre és tartós élelmiszerekre van szükségük. A vöröskereszt a lakosság és a vállalatok segítségét kérte. Az Iglói (Spisská Nová Ves) és a Gölnicbányai (Gelnica) járásban, ahol házak tucatjait árasztotta el a víz, a folyókon és patakon megindult az apadás. A legnagyobb kár a Hnilcik faluba vezető úton keletkezett, itt korlátozzák a gépjárműforgalmat.

Robert Fico kormányfő, aki szerda este az árvíz sújtotta térségbe látogatott, pénzügyi segítséget ígért az érintett megyéknek. Csütörtökön már csökkenőben volt a folyók vízszintje, de a szlovák vízügyi és meteorológiai intézet nem zárta ki, hogy a folytatódó esőzés miatt újra megindulhat az áradás a Hernád és a Hnilec folyókon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik