Külföld

Berlusconi hálás a mentelmi jogért

admin
admin

2008. 07. 24. 16:56

Megköszönte a törvényhozóknak az olasz miniszterelnök, hogy elfogadták a legfőbb közjogi méltóságok mentelmi jogáról szóló törvényt, amely - mint fogalmazott - "megmentette" őt.

“Önök megmentettek engem” – idézte az olasz sajtó csütörtökön Silvio Berlusconinak a szenátus előző napi zárt ülésén elhangzott szavait. “Többé már nem üldözhetnek a bírák” – mondta.

A kormányfő ellen több bírósági eljárás is folyamatban volt, amikor a törvény megszavazták. “Mostantól nyugodtan dolgozhatok szombatonként és nem kell az ügyvédeimmel találkoznom” – viccelődött a voksolás után Berlusconi.

Az új jogszabály értelmében megbízatásuk idejére “átmenetileg felfüggesztik” a köztársasági elnök, a szenátus és a parlament elnöke, valamint a miniszterelnök ellen folyamatban lévő bírósági ügyeket, ha vannak ilyenek.

A 71 éves politikus, médiamágnás Berlusconi politikai pályafutása alatt 2500 meghallgatáson vett részt, 587-szer szállt ki hozzá a rendőrség, és 174 millió eurójába kerültek az ellene indult perek. Minden előző perben felmentették vagy elévülés miatt megszüntették ellene az eljárást.

Berlusconi rendszeresen azzal vádolta a bírákat, hogy felül kívánják bírálni a nép akaratát, és jogi eszközökkel próbálják őt megbuktatni. A jobboldali kormány ellenzéke viszont kiváltságokat emleget az új jogszabály kapcsán, mondván, hogy a törvény megszünteti a polgárok alkotmányban szavatolt egyenlőségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.