Nagyvilág

Megbüntette Bulgáriát az EU

Az EU korrupció és pazarlás miatt felfüggesztette több száz millió euró támogatás folyósítását Bulgáriának. Románia csak bírálatot kapott.

Korrupció és pazarló gazdálkodás miatt felfüggesztette több száz millió euró támogatás folyósítását Bulgáriának, és visszavonta két kormányzati ügynökség jogát uniós pénzalapok kezelésére szerdán az Európai Bizottság.

Nem hozott eredményeket a magas szintű korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem Bulgáriában, és a bizottságnak lépnie kellett az adófizetők pénzének védelme érdekében – indokolta az intézkedést az európai uniós alapok kezeléséről készült friss jelentés.

A befagyasztott összegek a PHARE és az ISPA előcsatlakozási alapokba tartoznak. Az intézkedés nem érinti a strukturális alapokból lehívható több milliárd eurónyi támogatást, de az EU vizsgálja ezeknek az alapoknak a kezelését is.

A bizottság az utolsó pillanatban enyhítette az előzetes jelentésekben alkalmazott szóhasználatot, és a végleges változatba nem került bele az a figyelmeztetés sem, hogy késést szenvedhet Bulgária csatakozása az eurózónához és a schengeni övezethez.

Románia olcsón megúszta: az EU „mindössze” elégedetlen Románia teljesítményével a korrupció elleni küzdelem terén, de keleti szomszédunk szankcióban nem részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik