Nagyvilág

Húzza az időt Karadzic ügyvédje

A lehető legkésőbb fogja benyújtani Radovan Karadzic ügyvédje a kiadatás elleni óvást, hogy minél tovább Belgrádban tarthassa a volt boszniai szerb elnököt.

Svetozar Vujacic szerdán újságírókkal közölte, hogy pénteken este nyolc óra előtt öt perccel, egy Belgrádon kívüli település postáján adja fel ajánlott küldeményét. A folyamodványt így legkorábban hétfőn kaphatja meg az a bírói tanács, amelynek el kell döntenie, hogy átadható-e a hágai Nemzetközi Törvényszéknek az egykori politikus, akit az elmúlt napokban vettek őrizetbe a szerb fővárosban.

Miután az erről szóló, három napon belül meghozandó ítélet megszületik – talán már a jövő hét elején -, a kiadatásról szóló döntést a szerb igazságügyi minisztériumnak kell meghoznia minden időbeni korlátozás nélkül.

Bizalmi szavazást kérnek

A bolgár parlamenti ellenzék bizalmai szavazást kért a szocialista párt vezette kormány ellen, miután az Európai Unió fejlesztési pénzeket vont meg Bulgáriától.

A bizalmi szavazást várhatóan a jövő héten tartják meg. A jelenlegi bolgár kormány azóta, hogy 2005-ben hivatalba lépett, a hatodik bizalmatlansági indítvánnyal néz szembe. A 240 fős törvényhozásban a kormánypárt 150 mandátummal rendelkezik.

Szergej Sztanisev kormányfő a brüsszeli döntést követően elrendelte, hogy fokozzák a küzdelmet az ország ellen hozott elmarasztaló EU-döntést kiváltó jelenségek felszámolásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik