Nagyvilág

Zsirinovszkij sajnálja Karadzsicsot

Oroszország Szerbia belügyének tekinti Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető letartóztatását - közölték kedden Moszkvában orosz külügyi források. Zsirinovszkij, a nacionalistának tekintett liberális-demokrata párt vezetője ugyanakkor kijelentette: „sajnálja, hogy a szerb hatóságok folytatják a szerb hazafiak elfogását és őrizetbe vételét."

Az orosz külügyminisztérium név nélkül nyilatkozó képviselője úgy fogalmazott, hogy a szerb félnek magának kell döntést hoznia Karadzic további sorsáról, beleértve kiadatását a Nemzetközi Törvényszéknek. Karadzic elfogásáról a hírek már jóval a lapzártát követően érkeztek, ezért a keddi újságok nem is foglalkoztak az eseményekkel.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalistának tekintett liberális-demokrata párt vezetője ugyanakkor kijelentette: „sajnálja, hogy a szerb hatóságok folytatják a szerb hazafiak elfogását és őrizetbe vételét.” A politikus szerint Karadzic letartóztatása a „szerbellenes, a NATO-nak kedvező államellenes politika megnyilvánulása.”

Úgy vélekedett, hogy Radovan Karadzic a szerbek húsz éven át tartó felszabadító háborújának jelképe és büszkesége. A szerbek teljesen helyesen cselekedtek, amikor a Bosznia-Hercegoviában folyó polgárháborúban hazájukat védelmezték, ugyanakkor elvették tőlük országuk felét. „Ha Oroszországnak nem lenne atomfegyvere, akkor vele is így bántak volna el” – vélekedett Zsirinovszkij, aki hozzátette, hogy az oroszoknak a szerbek oldalán kell állniuk.

A szókimondásáról és heves vérmérsékletéről ismert orosz politikus elmondta, hogy személyesen ismerte Karadzicot, nagyszerű politikusnak, nemzeti hősnek és szerb hazafinak tartja. Véleménye szerint a megfelelő orosz szerveknek segíteniük kell Karadzsicnak abban, hogy Oroszországba települjön.

Az Eho Moszkvi rádió idézte Hashim Thaci koszovói kormányfőt, aki szerint Karadzsic őrizetbe vétele az új szerb kormány kézségét mutatja a Nyugattal való együttműködésre. „Ez jó a szerb népnek, a világnak, a térség stabilitásának”. A szerb kormány azt a kedvező hírt közli a világgal, hogy kész előrehaladni, együttműködni a nyugati kormányokkal. „Ez nagyon jó Koszovónak, Szerbiának és a kapcsolatainknak” – hangoztatta az orosz rádióban a koszovói politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik