Nagyvilág

Sokkolta híveit Karadzsics elfogása

A Karadzic alapította boszniai Szerb Demokrata Párt (SDS) tagjait mélységesen megdöbbentette egykori vezetőjük őrizetbe vétele.

Radovan Karadzic felesége nem tudta, hogy férje hol bujkál – derült ki Ljiljana Karadzicnak a volt boszniai szerb vezető letartóztatása után tett kijelentéséből. Az asszony azt mondta, hogy megdöbbentette ugyan a hír, de most már legalább tudja, hogy a férje életben van.

Ezután még nagyobb nyomás fog nehezedni a boszniai Szerb Köztársaságra, amit a felszámolását óhajtók első nyilatkozatai is jeleznek – nyilatkozta Mladen Bosic, az SDS elnöke a boszniai kollektív államelnökségben jelenleg elnöklő muzulmán Haris Silajdzicra utalva. Bosic szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék, amelynek követelésére Radovan Karadzicot őrizetbe vették, nem igazságszolgáltató, hanem politikai intézmény, s ezért nem is lehet arra számítani, hogy tisztességesen ítélkezik a volt boszniai vezető fölött.

A szarajevói elektromos média éppen zajló adásait megszakítva számolt be Radovan Karadzic elfogásáról. Az elektronikus sajtóorgánumok többsége üdvözölte a letartóztatást, s úgy értékelte, hogy javára válik Bosznia és Hercegovinának, illetve Szerbiának. A szarajevói televízió a boszniai főváros utcáin készült felvételeket mutatott, amelyeken a boszniai háború muzulmán harci zászlóit lengető, egymást „Bosznia!” kiáltással köszöntő emberek ünnepelték Radovan Karadzic elfogását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik