Külföld

Sarkozy időt ad az íreknek

admin
admin

2008. 07. 22. 08:05

A dublini látogatáson tartózkodó Nicolas Sarkozy francia elnök Brian Cowen ír miniszterelnökkel tartott találkozóján kijelentette, hogy tiszteletben tartja az Európai Unió reformszerződéséről tartott (elutasító) ír népszavazás eredményét.

Biztosította az íreket arról, hogy az EU nem fog rájuk erőszakolni semmilyen megoldást. Nincs semmiféle határidő, ameddig meg kellene találni a megoldást az ír népszavazási elutasítás által okozott helyzetre – mondta. Ám utalt arra, hogy a jövő év júniusában európai parlamenti választások lesznek, és az EU tagállamainak addigra tisztába kell jönniük a kérdéssel, hogy a nizzai vagy a lisszaboni szerződés alapján választanak-e. Sarkozy örömmel nyugtázza, hogy a szerződés írországi elutasítása ellenére folytatódik a lisszaboni szerződés ratifikálásának folyamata az EU többi tagállamában.

Cowen válasza szerint az ír kormány először is alaposan meg akarja érteni, milyen aggodalmak miatt szavaztak nemmel az EU intézményi és döntéshozatali mechanizmusát megreformáló szerződés elutasítói a június 12-i ír népszavazáson. Biztosította Sarkozyt, hogy a szükséges belpolitikai konzultációk után az ír kormány részletesen megvitatja a dolgot EU-partnereivel is a tagállamok kormányait képviselő Európai Tanács októberi ülésén. Addig is türelmet és megértést kért az EU-partnerektől.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaország államfője azért utazott az ír fővárosba, hogy helyben tájékozódjék az EU-szerződés írországi elutasításának okairól. Érkezésekor pár száz tüntető fogadta Dublinban. Médiajelentések szerint a francia elnök kijelentette a múlt héten, hogy az íreknek új referendumot kellene rendezniük a lisszaboni szerződésről; a tiltakozók emiatt fogadták haraggal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.