Nagyvilág

Markológéppel hajtott a tömegbe egy palesztin merénylő

Legkevesebb tizenegy embert megsebesített egy munkagép vezetője kedden Jeruzsálem belvárosában, szándékosan nekihajtva a parkoló autóknak és a járókelőknek, mielőtt lelőtték - közölte a rendőrség.

A férfi két autót felborított a markológéppel, és megpróbált feldönteni egy autóbuszt is. Egy szemtanú arról is beszámolt, hogy látta, amint megpróbálta összezúzni egy járókelő fejét a gép lapátjával. Az első rendőrségi tájékoztatások szerint egy járőröző határőr a történteket látva felpattant a motorháztetőre, s több lövéssel megölte a férfit.

Egy kelet-jeruzsálemi palesztin volt a támadó – közölte a rendőrség. Egy szervezet sem jelentkezett még elkövetőként, az izraeli kormány mindazonáltal úgy véli, hogy terrortámadás történt.

A helyszíntől néhány száz méterre áll az a luxusszálloda, ahol az amerikai elnökjelöltség egyik várományosa, a közel-keleti látogatáson tartózkodó Barack Obama számára szállást foglaltak kedd éjszakára. Kevesebb, mint egy kilométerre onnan, az elnöki rezidencián Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök találkozója zajlott éppen.

Egy hónapon belül ez volt a második ilyen incidens a városban. Az előző, július 2-i támadásban négyen meghaltak, és 45-en megsérültek. A szintén palesztin tettes egy buldózerrel felborított több gépkocsit és egy autóbuszt, s elgázolt számos járókelőt, háromnak a halálát okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik