Külföld

Jól fogadták a szerbek Karadzsics elfogását

admin
admin

2008. 07. 22. 15:40

Szerbiában a kormány és a demokratikusnak nevezett erők részéről kedvező visszhangot váltott ki kedden Radovan Karadzsics elfogása, s néhányan felvetették az előző kormányzat felelősségét abban, hogy a volt boszniai szerb vezető 13 évig bujkálhatott.

A Karadzsics elleni elfogató parancsot 1995-ben kiadó hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős kormányzati iroda igazgatója, Dusan Ignjatovic úgy nyilatkozott, hogy Karadzsics elfogása után nyilvánvaló: minden Hága által körözött személy a törvényszék elé kerül.

“Miután őrizetbe került a legfontosabb menekülő, s már csak Ratko Mladic (volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnok) és Goran Hadzic (horvátországi szerb vezető) van szabadon, nehezen állíthatja bárki a nemzetközi és hazai közvélemény részéről, hogy Szerbia nem működik együtt a hágai törvényszékkel” – fogalmazott Ignjatovic, emlékeztetve arra, hogy Belgrád eddig 42 személyt szolgáltatott ki.

Lejárt a kollektív bűnösség ideje

Radovan Karadzsics elfogása azt bizonyítja, hogy Szerbia komoly állam, amely érvényt szerez törvényeinek, s betartja nemzetközi kötelezettségeit – fogalmazott közleményében a kormánykoalícióban részt vevő G 17 Plus párt. Szerinte “ezzel lejárt a kollektív bűnösség ideje, s következik az egyéni bűntettek számonkérése. Szerbiának gyorsan előbbre kell lépnie, s eljött az ideje annak, hogy a térség valamennyi állama gyorsan Európa és a jövő irányába haladjon.”
“A kérdés már csak az, hogy mit ad nekünk az Európai Unió.

Azt, hogy a tagjai legyünk-e, a népnek kell eldöntenie, nem egy politikusnak, vagy egy pártnak” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Velimir Ilic, az előző kormányban részt vevő Új Szerbia párt elnöke, akit Vojislav Kostunica volt miniszterelnök legközelebbi szövetségesének tartanak. A politikus a Nemzetközi Törvényszékkel kapcsolatos kétségeit is megfogalmazta, mondván, hogy az “felmentett mindenkit, aki Szerbia ellen volt.

Gyanús a Demokrata Párt?

Szabad lett Ramush Haradinaj (volt koszovói gerillavezér, miniszterelnök, jelenleg ellenzéki vezető) és több horvát tábornok. A hágai törvényszék nem döntött igazságosan, amikor a szerbek elleni bűntettekről kellett ítélkeznie.” Egyes politikai erők eközben az előző kormányzat felelősségét firtatták, azt, hogy Radovan Karadzsics elfogására miért csak most került sor. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a boszniai szerb vezető hosszú bujkálása egyértelműen bizonyítja, hogy élvezte a felső államhatalom támogatását.

A gyanú árnyéka alapvetően a (Vojislav Kostunica előző szerb miniszterelnök által vezetett) Szerbiai Demokrata Pártra vetül, mivel rögtön azután, hogy kikerült a hatalomból, s leköszönt a Biztonsági Információs Szolgálat általa delegált főnöke, sor került a régen várt letartóztatásra – magyarázta a demokratákhoz közel álló vajdasági párt anélkül, hogy megemlítette volna: az előző kormány fő ereje Boris Tadic államfő Demokrata Pártja volt, az kötött egyezséget a kormányfővé tett Kostunicával.

Nőhet a nyomás?

Politikai elemzők körében is ellentmondásos Karadzsics letartóztatásának megítélése. Zoran Dragisic katonai szakértő a sajtónak nyilatkozva nagy, de kellemes meglepetésről beszélt, reményét fejezve ki, hogy csökkenni fog a bujkáló háborús bűnösök miatt Szerbiára nehezedő külső nyomás.

Slobodan Antonic politikai elemző ezzel ellentétes véleményt közölt a Beta hírügynökséggel. Szerinte az a körülmény, hogy Karadzicot nem sokkal az új szerb kormány megalakulása után tartóztatták le, erősíteni fogja azt a véleményt, amely szerint a Hága által körözött elfogása kizárólag politikai akarat kérdése.

Ezért szerinte Belgrádra az eddiginél is nagyobb külföldi nyomás nehezedik majd a rajta számon kért háborús bűnösök elfogása érdekében. A szakértő szerint a szerb közvélemény nem fogadja egyöntetű lelkesedéssel Radovan Karadzsics elfogását, amit az ellenzék a saját javára fog kihasználni. Egyetértett ezzel Djordje Vukadinovic politikai elemző is, aki szerint az akció “külpolitikai szempontból kétségtelenül sok pontot eredményez, a demokraták és a szocialisták alakította kormány sikere, ám belpolitikailag jóval kisebb lesz a hozadéka”. A kormánykoalíció nyilván úgy gondolta, jobb a letartóztatást mandátuma elején végrehajtani, hogy az idő múlásával, a következő választásig feledésbe merüljön – fogalmazott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.