Nagyvilág

Elfogták a srebrenicai mészárost

A volt boszniai szerb elnök az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlott, akinek a terhére a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják. Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire és a szerb belpolitikára is.

Radovan Karadzic elfogását Boris Tadic Nyugat-barát szerb elnök hivatala jelentette be hétfő este. Közleménye szerint a szerb biztonsági szolgálatok “az este folyamán azonosították Karadzic hágai vádlott tartózkodási helyét, megfosztották szabadságától, majd a belgrádi körzeti bíróság háborús bűnök ügyében ítélkező tanácsának vizsgálóbírája elé vezették”.

Belgrádban fogták el

A belgrádi bírósághoz közel álló forrásból azonban ismertté vált, hogy Karadzicot Szerbiában fogták el, a szerb kormányhoz közel álló források pedig egyenesen Belgrádot nevezték meg az őrizetbe vétel helyszíneként.

Képgaléria a háborús bűnösről!

Képgaléria a háborús bűnösről!

Karadzicot a Nemzetközi Törvényszék (NT) népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja, és nemzetközi körözést adott ki ellene. A volt politikus számlájára írják, hogy a szerb erők az 1992-95 közötti boszniai háború idején 43 hónapon át ostromolták Szarajevót, több mint tízezer ember életét oltva ki.

Karadzicot szintén felelősnek tartják – vádlott-társával, Ratko Mladiccsal, a boszniai szerbek volt hadseregparancsnokával együtt – a közel nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú életét követelő srebrenicai mészárlásért, emiatt népirtással vádolják. Rajta kívül az NT még két szökésben lévő vádlottat, Mladicot és Goran Hazic volt horvátországi szerb vezetőt körözi.

Hetek óta figyelték

Karadzicot másfél héttel az új szerb kormány megalakulása után fogták el. A kormánykoalíciónak a Tadic vezette Nyugat-barát szerb politikai erők mellett Karadzic egykori mentora, Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök – szintén hágai vádlott – által alapított Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is tagja.

Az új belgrádi kormány szabad utat engedett a háborús bűnös elfogásához – írja a BBC. A szerb koalíciónak feltett szándéka, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, a szervezet pedig komoly nyomást gyakorolt Belgrádra annak érdekében, hogy adják ki a háborús bűnösöket a Nemzetközi Törvényszéknek.

Szerb kormányforrások szerint Karadzicot egy külföldi titkosszolgálattól kapott értesülés alapján hetek óta követték. Elfogásakor nem tanúsított ellenállást, s keddre virradóra Belgrádban meghallgatta egy vizsgálóbíró.

Színjáték az eljárás?

Svetozar Vujacic – a legkeresettebb hágai vádlott ügyvédje – szerint Karadzic a kihallgatáson azt mondta, hogy a főváros és a Belgrád melletti Batajnica település között közlekedő buszon fogták el a múlt héten pénteken, este 21:30-kor. Elmondása szerint valamilyen sapkát húztak a fejére, ezért nem is tudja, hogy kik fogták el. A vizsgálóbírót meglepte Karadzic kijelentése, és ellenőrizni fogja a vádlott állításait, a szerbiai nemzetbiztonsági tanács ugyanis előzőleg azt közölte, hogy a vádlottat hétfő este fogták el. A kiadatásig Karadzic a különbíróság fogdájában marad.

Ügyvédje szerint Karadzic a vizsgálóbíró előtt „hallgatással védekezett”, és „színjátéknak” minősítette az ellene folyó eljárást. Nem volt hajlandó ételt venni magához, lefogyott, de nyugodt és higgadt volt. Orvos megvizsgálta a vádlottat, és egészségesnek találta – mondta az ügyvéd.

Népünnepély Szarajevóban

A szerb belügyminisztérium közölte, hogy a rendőrség nem vett részt a hágai vádlott elfogásában. Szerb ultranacionalisták kisebb csoportjai keddre virradóra Belgrádban békés tüntetéseken tiltakoztak Karadzic elfogása miatt. Szarajevóban hétfő éjszaka az utcára sereglett muzulmánok örömujjongásban törtek ki Karadzic elfogásának hírére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik