Nagyvilág

Belgrádban tüntettek Karadzsics hívei

A szerb főváros központjában kedden délután tüntetés kezdődött Radovan Karadzsics letartóztatása miatt, s a rendőrség lezárta a Belgrád szívében lévő Trg Republikét (Köztársaság tér).

Valamivel öt óra után több tucat, főleg fiatalokból álló csapat gyűlt össze a téren, s a csoportosuláshoz hamarosan csatlakozott Luka Karadzsics, a volt boszniai szerb politikai vezető Szerbiában élő testvére, és Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt főtitkára is.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

FN Tudósító

Van egy fotója, videója a tüntetésről? Ön is szeretne az FN címlapjára kerülni? Töltse fel képeit az FN Tudósítóba!

A tiltakozók többször is összetűztek a rendőrökkel, s közben azt kiabálták, hogy “Árulás!, Usztasák!” A fiatalok – a térnél kezdődő gyalogos zónán lévő utcai teraszokról elhozott – székeket, valamint petárdákat dobáltak a rendőrökre, s összetörtek több terrakottaszobrot azok közül, amelyek a Belef nevű nyári művészeti fesztivál részeként kerültek ki Belgrád központi terére, illetve a közeli fő sétálóutcára.

A rendőrségnek ugyanazon a helyen keddre virradó éjszaka is fel kellett oszlatnia egy tüntetést, amely azután kezdődött, hogy bejelentették a boszniai Szerb Köztársaság volt vezetőjének elfogását.

A radikálisok felháborodtak

A Szerb Radikális Párt hazai vezetője, Tomislav Nikolic alelnök kedden a szerb történelem súlyos napjáról beszélt Radovan Karadzsics elfogása kapcsán, s kijelentette, hogy a volt boszniai szerb elnök nem háborús bűnös, hanem olyan ember, aki népét és a boszniai Szerb Köztársaságot védve méltán vált mitikus, legendás személyiséggé.

A hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló Vojislav Seselj pártelnök helyettese szerint Karadzic a népéért hozott áldozatot, Boris Tadic államfő rendszere pedig őt áldozta fel. “Mindent meg fogunk tenni azért, hogy az összes demokratikus eszközt bevetve legkésőbb az év végéig eltakarítsuk innen ezt a hatalmat” – jelentette ki Nikolic, hozzátéve, hogy a politikai harc minden formáját alkalmazni fogják, köztük a tömegmegmozdulásokat is.

Koszovói sérelmek

Vojislav Kostunica volt miniszterelnök, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke – akit a nap folyamán többen megvádoltak azzal, hogy akadályozta Karadzic elfogását -, szintén az ország jelenlegi irányítóit, volt szövetségeseit bírálta Karadzic elfogása miatt. A szerdai Vecernje Novostiban megjelenő, de korábban nyilvánosságra hozott nyilatkozatában a politikus összekapcsolta Karadzsics letartóztatását kedvenc témájával, Koszovóval.

Szemére hányta a belgrádi vezetésnek, hogy olyan időszakban fogta el Karadzsicsot, s mutatja be az intézkedést az európai integráció útját tett jelentős lépésként, amikor az EU és az Egyesült Államok a korábbinál is nagyobb erőfeszítésekkel igyekszik jogszerűként feltüntetni Koszovó elrablását, a hágai Nemzetközi Törvényszék pedig felmenti a háborús bűnök alól Naser Oric boszniai muzulmán katonairendőr-parancsnokot és Ramush Haradinaj volt koszovói gerillavezért, miniszterelnököt.

A belgrádi kormány kedd délutánig nem adott ki testületi állásfoglalást Radovan Karadzic elfogásáról, Boris Tadic államfő is hallgatott, csupán a kormánykoalíció vezető erejének számító pártja tudatta közleményben, hogy a letartóztatással Szerbia megkérdőjelezhetetlen felelősségtudatról tett tanúbizonyságot, igazolta, hogy kész felkutatni minden háborús bűnökkel vádolt személyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik