Külföld

A pápa pedofil papok áldozataival találkozott

admin
admin

2008. 07. 21. 07:30

Az ausztráliai látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa hétfőn találkozott pedofil katolikus papok és szerzetesek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények négy áldozatával - jelentette be a Vatikán szóvivője.

Federico Lombardi atya elmondta, hogy a katolikus egyházfő misét pontifikált az összes áldozatot képviselő két férfi és két nő számára, s elbeszélgetett velük. A találkozóra a sydneyi Szent Mária székesegyház melletti kápolnában került sor, a pápa kilencnapos ausztráliai látogatásának utolsó óráiban. A szóvivő szerint a katolikus egyházfő az egyórás találkozó során biztosította a négy személyt arról, hogy lelki-szellemi közelséget érez irántuk, vigaszt nyújtott nekik és megígérte, hogy imádkozni fog érettük, családjukért és az összes áldozatért. A pápa eme gesztussal újfent azt kívánta kifejezésre juttatni, hogy törődik a papok és szerzetesek szexuális bűncselekményeinek áldozataival – hangsúlyozta a szóvivő.

XVI. Benedek múlt szombaton már nyilvánosan bocsánatot kért az ausztrál katolikus papok és szerzetesek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekért. A vatikáni szóvivő szerint a hétfői találkozót azért időzítették a pápai látogatás legvégére, hogy a kérdést elkülönítsék az út fő céljától, a hatnapos katolikus ifjúsági világtalálkozón részvételtől.

A Broken Rites nevű, az áldozatokat védő társulás közlése szerint eddig 107 papot vagy szerzetest ítéltek el Ausztráliában kiskorúak elleni szexuális erőszakért. A sértettek száma azonban akár több ezer is lehet.

XVI. Benedek pápasága egyik fő célkitűzésévé tette, hogy megpróbálja helyreállítani egyháza tekintélyét, amelyet az elmúlt években kirobbant hasonló botrányok jelentősen csorbítottak. Az egyházfő áprilisi egyesült államokbeli látogatásán szintén találkozott az ottani áldozatokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.