Nagyvilág

Egységkormány lehet Zimbabwében

Mugabe elnök és Morgan Tsvangirai közös megállapodást ír alá, melyben lefektetik egy lehetséges nemzeti egységkormány alapjait - olvasható a CNN internetes oldalán.

A pozitív előrelépés jele a mostani megállapodás, mely végre pontot tehet a márciusi választások óta tartó áldatlan állapotok végére – írja a CNN. A megállapodást hétfő délután írják alá a zimbabwei fővárosban, Harareben – jelentette be Dél-Afrika külügyi szóvivője, Ronnie Mamoepa hétfőn.

A hétfői áttörés azután következett be, hogy Thabo Mbeki, dél-afrikai elnök elvállalta a közvetítő szerepét, együttműködve az ENSZ-szel és az Afrikai Unióval. Mbeki az ENSZ által előirányzott szankciókkal szemben a párbeszéd fontosságára helyezte a hangsúlyt.

A Biztonsági Tanácsban a szankciókról szóló szavazáson egyébként kivételes alkalommal Kína és Oroszország együtt vétózta meg a szigorításokat.

Márciusban az ellenzéki Tzavnigrai nyerte el a voksok többségét, de a második fordulóban már nem indult. Visszalépését azzal indokolta, hogy az állam által támogatott erőszakos cselekmények az ellenzék támogatói ellen, elijesztik, és távol tartják szavazóit.

A megfigyelők közül többen most elképzelhetőnek tartják egy koalíciós kormány létrejöttét, melyben Mugabe továbbra is az elnöki pozíciót töltené be, Tsvangirai pedig miniszterelnöki, vagy alelnöki posztot kapna.

Zimbabwe eközben újabb 100 millió dolláros hitelt igényelt 2,2 milliószoros inflációjának enyhítésére, mely minden eddigi rekordot megdöntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik