Nagyvilág

Nagy-Britannia az izraeli telepbővítések leállítását követeli

A zsidó telepek építésének, illetve bővítésének leállítását, valamint a térségbeli erőszak beszüntetését követelte Betlehemben Gordon Brown brit miniszterelnök vasárnap, miután találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

„Világos cél lebeg a szemünk előtt: olyan (izraeli-palesztin) béke, amely az 1967-es határokon alapul, életképes palesztin állammal egy biztonságban élő Izrael mellett, Jeruzsálemmel, mint mindkét állam fővárosával” – mondta a brit kormányfő Abbásszal közösen tartott sajtóértekezletén. Brown sürgette a palesztinok életét nehezítő, kereskedelmét gátló izraeli közlekedési korlátozások enyhítését Ciszjordániában, s további pénzügyi, gazdasági, építőipari és egyéb segítséget, valamint rendőrképzést ígért a palesztin kormánynak.

A brit miniszterelnök előzőleg Simon Peresz izraeli államfővel találkozott Jeruzsálemben. Az izraelt Ciszjordániától elválasztó kerítés – amelyen át kellett haladnia, hogy Jeruzsálemből Betlehembe jusson – Brown szerint „annak beszédes példája, hogy sürgősen igazságot kell tenni a palesztinok számára, véget kell vetni a megszállásnak, s életképes palesztin államot kell teremteni”. Izrael a palesztin merénylőkkel szembeni „biztonsági zárnak” tekinti a kerítést – több szakaszán falat -, a palesztinok viszont „az apartheid falának” nevezik.

Betlehemi látogatása után a brit kormányfő izraeli kollégájával, Ehud Olmerttel ül tárgyalóasztalhoz Jeruzsálemben. Brownnak ez az első látogatása a térségben azóta, hogy tavaly júniusban felváltotta Tony Blairt a brit kormány élén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik