Nagyvilág

Hitlerre emlékeztet az Obama-beszéd helyszíne?

Nincs egyetértés Berlinben a közelgő Obama-látogatás előtt az amerikai tervezett beszédének helyszíne kapcsán. Egyesek szerint a Győzelem oszlopa Hitlerre emlékeztet.

A csütörtöki Obama-látogatás során elhangzó, amúgy nagy érdeklődéssel várt beszéd helyszínére értesülések szerint hosszú és kínos diplomáciai alkudozás után esett a választás. A demokratapárti politikus stábja a beszéd helyszíneként állítólag mindenekelőtt a Brandenburgi kaput szerette volna, ezt azonban az amerikai elnökválasztási kampányban szigorú semlegességre törekvő Angela Merkel kancellár elutasította. Merkel ugyanis úgy értékelte, hogy a Németország és Berlin legfőbb jelképének számító kapunál nem helyénvaló politikai kampánybeszédet tartani, ezen helyszínen eddig csak megválasztott elnökök szólhattak Berlin lakosságához.

Ezt követően – újabb egyeztetések után – esett a választás a Brandenburgi kapu közelében lévő Győzelmi oszlopra, ahol Obama a tervek szerint csütörtök este csaknem egy órás beszédet mond majd. A helyszínre több ezer berlini várnak.

A Győzelmi oszlop (Siegessaule) a porosz háborúkra, illetve a szomszédok felett aratott győzelemre emlékeztet, így körükben könnyen érzékenységet kelthet – hangsúlyozta több német kormánypárti és ellenzéki politikus. A szóban forgó országok ma Németország európai barátai, illetve szövetségesei. Ezért a helyszínválasztás „szerencsétlen” – mondta Andreas Schockenhof, a konzervatív uniópártok parlamenti frakciójának helyettes vezetője, egyben a kormány külpolitikai szakértője.

Hasonlóan elutasítóan nyilatkozott az ellenzéki német Szabad Demokrata Párt (FDP) egyik vezetője. Rainer Brüderle FDP-alelnök ugyancsak egy vasárnapi interjúban arra emlékeztetett, hogy a Győzelmi oszlopot – amely eredetileg a Reichstag előtt állt – Adolf Hitler helyeztette át a mai helyére. Hitler számára a Siegessaule a német fölény, a Dánia, Ausztria és Franciaország feletti győztes háborúk szimbóluma volt – jelentette ki a szabaddemokrata politikus, aki ebből kiindulva helytelennek tartotta, hogy Barack Obama a Győzelmi oszlopnál fejtse ki a transzatlanti együttműködésre vonatkozó elképzeléseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik