Nagyvilág

Sarkozy nem érti az íreket

Nicolas Sarkozy francia államfő, egyben az Európai Unió soros elnöke saját elmondása szerint azért látogat hétfőn Írországba, hogy "meghallgassa és megértse", miért utasították el az ír választók a népszavazáson az unió korszerűsítésére hivatott Lisszaboni Szerződést.

Az Irish Times című dublini lap szombaton közölt interjút a francia elnökkel, angol fordítását ismertetve Sarkozy válaszainak, amelyeket az újság írásban feltett kérdéseire adott.

“Egyike voltam az első európai vezetőknek, akik nyilvánosan leszögezték, hogy az ír nép demokratikus döntését tiszteletben kell tartani” – idézi a lap az elnököt. Sarkozy elutasította azt az elgondolást, hogy az EU további 26 tagja Írország nélkül is léptesse életbe a Lisszaboni Szerződést: “Nem akarok kétsebességes Európát, ez csak a legeslegvégső megoldás lehet” – mondta.

A francia elnök írországi látogatására Párizs és Dublin kapcsolatának meglehetősen feszült szakaszában kerül sor azután, hogy Sarkozy kifejtette, miszerint az íreket rá kellene venni egy újabb népszavazás megtartására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik