Nagyvilág

Obama Afganisztánba érkezett

Háborús övezetekbe és európai fővárosokba vezető körútjának első állomására, Afganisztánba érkezett szombaton Barack Obama valószínű amerikai demokrata párti elnökjelölt.

Biztonsági megfontolásokból csak kevés részletet közölnek hivatalosan úti programjáról. A CNN amerikai hírtelevízió szerint már csütörtökön útnak indult, és rövid időre megállt Kuvaitban, hogy találkozzék ott szolgáló amerikai katonákkal. Szombaton reggel érkezett Afganisztánba, a Kabultól északra fekvő bagrami légitámaszpontra, amely a legnagyobb amerikai katonai támaszpont a Hindukus hegyláncai között.

Az al-Dzsazíra arab nyelvű katari hírtelevízió értesülése szerint már tovább is utazott a támaszpontról, hogy felkeressen amerikai katonákat az ország nyugtalan keleti részén, ahol a radikális iszlamista tálibok megöltek a múlt szombaton kilenc amerikai katonát. Hamid Karzai afgán elnökkel a tervek szerint vasárnap találkozik.

Obama jelezte a minap, hogy ha megválasztják novemberben az Egyesült Államok elnökévé, további erősítést küld az Afganisztánban harcoló amerikai csapatoknak. Tízezer további amerikai katona – két dandár – Afganisztánba küldését helyezte kilátásba a The New York Times számára írt cikkében, amelyet a hét elején közölt az amerikai lap.

A valószínű demokrata párti elnökjelölt a közeli napokban ellátogat Izraelbe és Jordániába, majd Berlin, London és Párizs következik tervezett programja szerint. Vannak olyan találgatások, hogy útba ejti Irakot is.

Obama – aki politikai ellenfelei szerint nemzetközi kérdésekben túlságosan tapasztalatlan ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke lehessen – a most felkeresendő országok vezetői előtt fejti ki először részletesen külpolitikai elképzeléseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik