Nagyvilág

A németek Obamát választanák

A németek 72 százaléka a demokrata párti Barack Obamára szavazna, ha részt vehetne az amerikai elnökválasztáson.

A német többség véleménye egy szombaton nyilvánosságra hozott felmérésből tűnt ki, amely néhány nappal a valószínű demokrata párti elnökjelölt berlini látogatása előtt látott napvilágot. Ez az álláspont megerősíti azt a nézetet, amely szerint Németországban – több más európai országhoz hasonlóan – valóságos “Obama-mánia” tört ki.

A felmérés rávilágított arra is, hogy nem tett jó az amúgy rendkívül népszerű Angela Merkel kancellárnak az amerikai politikus tervezett berlini beszédének helyszínével kapcsolatos hercehurca.

Mehetne a Brandenburgi kapuhoz

A megkérdezettek többsége ugyanis egyáltalán nem ellenezte, hogy Obama a Brandenburgi kapunál tartson beszédet, amit viszont a kancellár elutasított, mégpedig arra hivatkozva, hogy az ország és a főváros legfőbb jelképének számító kapunál nem ildomos választási kampánybeszédet tartani.

A jelek szerint végérvényesen eldőlt, hogy az amerikai elnökjelölt a Brandenburgi kapu helyett az attól nem messze lévő, a XIX. századi történelem dicső eseményeire, az egységessé vált német birodalom létrejöttére emlékező Győzelmi oszlopnál (Siegessa:ule) mond majd beszédet.

Németországban vázolja külpolitikáját

A beszédről Robert Wexler, Obama kampánycsapatának vezetője egy német televíziós nyilatkozatban szombaton azt hangoztatta, hogy a szenátor az európai szövetségesek, köztük Németország előtt vázolni kívánja külpolitikai vízióit.

Wexler külön utalt Németország fontosságára, azt hangsúlyozva, hogy a transzatlanti kapcsolatokban jelenleg a német-amerikai együttműködés a leggördülékenyebb. Obama a közös érdekeket kívánja hangsúlyozni, különös tekintettel Iránra, Afganisztánra, a NATO erősítésére, a klímaváltozás elleni harcra, továbbá a kőolajárak további emelkedésének megakadályozására – jelentette ki a demokrata kampánystáb vezetője, cáfolva, hogy kampánybeszédről lenne szó. Sőt – tette hozzá – a helyszínnek sincs elsődleges jelentősége, hanem az üzenet a fontos.

Szombati értesülések szerint már javában folynak az előkészületek a csütörtöki vizitre. A Siegessa:ule melletti pódiumot – ahol Obama minden bizonnyal beszélni fog – mindenesetre úgy építik fel, hogy az elnökjelölt mellett a közeli Brandenburgi kapu is a kamerák kereszttüzében lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik