Nagyvilág

Terroristák próbálnak beszivárogni az USA-ba

Európai terroristák az Európai Unióban kibocsátott útlevelekkel próbálnak beutazni az Egyesült Államokba. Nincs arra garancia, hogy a hatóságok ezeket a személyeket a határon ki tudják szűrni.

A terroristák újabban kifejezetten nyugat-európai útlevéllel rendelkező személyeket próbálnak beszervezni, akik nem szerepelnek a hatóságok nyilvántartásában – közölte Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter. Elmondása szerint, alapvetően bízik abban, hogy ezeket az embereket fel tudják tartóztatni, de – mint fogalmazott – erre nincs garancia.

Továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a terroristák kisméretű hajókon vagy magánrepülőgépeken veszélyes sugárzó anyagot próbálnak bejuttatni az ország területére, hogy aztán abból “piszkos bombát” állítsanak elő.

A belbiztonsági minisztérium stratégiát dolgozott ki a fenyegetés ellen, és számos kikötőben már tesztelik azokat a berendezéseket, amelyek képesek észlelni a radioaktív anyag jelenlétét. A miniszter konkrét veszélyről vagy küszöbön álló támadásról nem beszélt a képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik