Nagyvilág

Szerbia nem ismeri el a koszovói útlevelet

Szerbia nem ismeri el a koszovói útleveleket, amelyeknek a kiadását pénteken kezdték meg a pristinai albán hatóságok - erősítette meg Ivica Dacic szerb belügyminiszter.

A magát a múlt év ősze óta függetlennek tartó ország úti okmányairól egyelőre nem lehet tudni, mire lesznek jók. Vannak országok, amelyek már bejelentették, hogy elfogadják: például Montenegró és Horvátország.

A szerbiai határon azonban nem lehet átkelni velük, sőt – mint Ivica Dacic mondta – ha egy külföldinek az útlevelében Koszovói pecsétet látnak, azt a szerb határőrök felülbélyegzik, hogy látni se lehessen. Hogy mindez mihez vezet, egyelőre megítélhetetlen, de megfigyelők szerint biztos, hogy a koszovói részről államhatárnak nevezett, a szerbek által adminisztratív határként emlegetett, s eddig koszovói oldalon ENSZ-felügyelet alatt álló határon még kuszábbá válik az eddig is igen bonyolult helyzet.

A Koszovóban élő szerbeknek nem lesz gondjuk a határátkeléssel, s az albánoknak sem, ha megtartják régi szerb útlevelüket. Erre módjuk van, mivel a koszovói alkotmány lehetővé teszi a kettős állampolgárságot. Aki viszont a kék színű, előlapján a koszovói zászlót viselő új útlevéllel akar utazni, annak el kell kerülnie Szerbiát.

A külföldiek pedig akkor teszik helyesen, ha eldöntik, Koszovón, vagy Szerbián keresztül akarnak-e utazni, mert ha mindkettőn át, akkor komoly megpróbáltatásokra számíthatnak. Nemrég magyar kamiont fordítottak vissza a koszovói-szerb határról, mert Görögországból Macedónián és Koszovón át akart haladni, s szerb megítélés szerint úgy került Szerbiába, hogy nem volt a szerb határőröktől származó, érvényes beléptetési pecsétje.

Ami az útlevelek elfogadását illeti, nemzetközi téren sokszínű a gyakorlat. Vannak államok – például Tajvan -, amelyeket sok ország nem ismer el, de úti okmányait gond nélkül elfogadja. S léteznek országok, például az eddig 43 állam által elismert Koszovó, amelynek lehet, hogy csak sokkal kevesebb helyen fogadják majd el az útlevelét, mivel az állam és az úti okmány elismerése két külön dolog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik